RUNDVISNING

Her på siden finder du en oversigt over rundvisninger på Roskilde Museum

Roskilde Museum tilbyder rundvisninger i museets udstilling og i byrummet. Vores rundvisninger giver dig mulighed for at komme tæt på museets udstilling og Roskilde bys spændende historie. Museets omvisere tager dig dybere ind i kulturhistorien, og sætter ord og perspektiv på museets udstilling og samlinger

Evt.: +45 51 70 70 71  / mandag-fredag 9.00-15.00
booking@romu.dk
Bestil gerne i god tid og hav de informationer klar, som findes i formularen ovenfor.

BYVANDRING I LISE NØRGAARDS FODSPOR

Kom med på en byvandring rundt i Roskilde, forbi steder hvor Lise Nørgaard voksede op, arbejdede og havde sin gang. Undervejs fortælles der om årene i Roskilde. Der er mulighed for at afslutte turen med et besøg på Roskilde Museum, mod entré 50 kr. pr. person.

Varighed: 90 min. 
Pris: 1450 kr.
Max: 25 pers.

BYVANDRING I ROSKILDES STORHEDSTID

Roskilde var Danmarks første hovedstad og magtcentrum for både konge og kirke i middelalderen. Sporene fra Roskildes storhedstid synes tydeligt overalt i bybilledet. Oplev byens voldsomme udvikling fra vikingekongen Harald Blåtands grundlæggelse af en trækirke til det endnu foretrukne hvilested for de kongelige; Roskilde Domkirke. Få indblik i byens placering mod fjorden, størrelsen på et nordeuropæisk centralpunkt og betydningen af Roskildes mange kilder. Udforsk byens kirker – fra de der stadig står og dem, der ligger gemt under jorden – og hør om alt fra vikinger, munke, kampe, dronninger, biskopper, drab og meget mere i de omgivelser, hvor det hele fandt sted.

Varighed: 1,5 time.  
Pris: 1450 kr.
Max: 30 pers.

BYVANDRING I BYVOLDENS SPOR

Roskilde er en by med en lang historie, faktisk kan vi spore den 1000 år tilbage i tiden. Dengang var byen mindre og tiderne var anderledes, men man levede her og handlede, som vi gør i dag. Men det var også urolige tider, og kongesønner stredes om magten, hvorfor man anlagde en byvold. Du kan nu komme med på byvandring i byvoldens spor med en af museets omvisere, der vil fortælle om den, samt Roskilde bys udvikling igennem 1000- og 1100-tallet. I kommer forbi nogle af de gamle kirker, både de som er synlige i dag, men også nogle som ikke længere findes i bybilledet. Der vil blive fortalt om byens kilder, som både var helende, men også kunne være et farligt sted, for monstre lurede i brøndens dyb. Arkæologerne finder hele tiden nye genstande, som giver os ny information om forgangne tider, bl.a. har de fundet en pavebulle fra pave Honorius III (pave 1216-1227).

Obs. Man skal gå omkring 5 km på denne byvandring

Varighed: 2 timer. 
Max: 30 pers.

BYVANDRING I ROSKILDES STORHEDSTID (inkl. Skt. Laurentius)

Roskilde var Danmarks første hovedstad og magtcentrum for både konge og kirke i middelalderen. Sporene fra Roskildes storhedstid synes tydeligt overalt i bybilledet. Oplev byens voldsomme udvikling fra vikingekongen Harald Blåtands grundlæggelse af en trækirke til det endnu foretrukne hvilested for de kongelige; Roskilde Domkirke. Få indblik i byens placering mod fjorden, størrelsen på et nordeuropæisk centralpunkt og betydningen af Roskildes mange kilder. Udforsk byens kirker – fra de der stadig står og dem, der ligger gemt under jorden – og hør om alt fra vikinger, munke, kampe, dronninger, biskopper, drab og meget mere i de omgivelser, hvor det hele fandt sted.

Denne byvandring inkluderer besøg i Skt. Laurentius kirkeruin og tårn. Kom med på opdagelse under byens centrale torv i den skjulte kirkeruin og op ad snoede trapper i det gamle kirketårn, som har været både fængsel, rådhustårn og udkigspost for byens vægter.

På toppen bliver du belønnet med byens bedste udkig.

Varighed: 2 timer.
Pris: 1450 kr. ekskl. entrébilletter
Max: 18 pers.

FORVANDLINGER - FORTÆLLINGER OM AFFALD

Du skiller dig af med dit skrald. Sender dine gamle bukser til genbrug og sorterer i flere og flere dele på genbrugspladsen. Det skal bare gøres. Men i Roskilde Museums særudstilling kan du opleve affald, som du aldrig har mødt det før. Kom med på opdagelse i en verden af affald indsamlet og kapslet ind i glas. Fra potteskår til cigaretskod. Fra æggeskaller til mobiltelefoner. Fra slagger til vatpinde. Få fortællinger om baggårdslokummet og det første toiletpapir. Sko lavet af rødspætteskind og kamme lavet af ben. Og følg skraldemanden på arbejde før og nu. Oplev, hvordan fortællinger om fortidens skrald kan inspirere og kaste nyt lys på de udfordringer omkring klima, forbrug og bæredygtighed, vi møder i dag.

Varighed: 1 time
Pris: 850 kr. ekskl. entrébilletter
Max: 20 personer

Fra kirkemetropol til moderne købstad, en rundvisning på Roskilde Museum

Hvor gammel er Roskilde? Var middelalderen mørk og beskidt? Kan fuglekonger flyve? Tag med på opdagelse i museet, og få svarene. Vi bevæger os fra oldtiden og tiden før Roskilde var en by, gennem middelalderen, hvor Roskilde grundlægges og udvikler sig til en metropol, op til nyere tid, hvor jernbanen forbinder byen med den nye hovedstad, København.

Du kommer til at møde urokser, vikingegrave, mønter fra Knud den Stores tid, legetøj og redskaber fra middelalderen samt vendiske sørøvere, fulgeskydeskiver og malerier med fokus på Roskilde.

Varighed: 1 time.
Pris: 850 kr. ekskl. entrébilletter
Max: 25 pers.

Kontakt booking

Roskilde Museum
Sankt Ols Stræde 3
4000 Roskilde

+45 51 70 70 71
Mandag-fredag 09.00 – 15.00

X
post-8365

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

BEGIVENHED

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Af: Christine Christiansen

02.02.2024

Roskildes stationsbygning er landets ældste og står der endnu. Hele foråret kan den også opleves som del af en model på Roskilde Museum. Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togtur kan opleves fra den 17. februar. Foto: Kristian Grøndahl

Jernbanens indtog herhjemme revolutionerede folks opfattelse af tid, tempo og afstand. I Roskilde Museums nye spotudstilling mærker du suset fra lokomotivet Odins jomfrutur på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark. Christian 8. indviede strækningen mellem København og Roskilde i 1847.

En banebrydende begivenhed. Sådan karakteriserer museumsinspektør ved Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen jomfruturen med lokomotivet Odin på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark, mellem København og Roskilde. I den nye spotudstilling, der kan opleves på Roskilde Museum fra den 17. februar, kommer gæsterne med tilbage til den første togtur i 1847.

”Den nye måde at transportere sig på ændrede totalt folks opfattelse af afstand, fart og tid. Pludselig kunne man rejse længere i et højere tempo,” betoner Dorthe Godsk Larsen.

Kongen havde skepsis i maven

Den 26. juni 1847 indviede Christian 8. banen ved at køre med toget fra København til Roskilde.

”Begivenheden blev fejret med festivitas,” gengiver Dorthe Godsk Larsen og føjer en spøjs krølle til historien:

”En karet ventede på kongen i Roskilde og kørte ham retur til København. Det siger en del om den skepsis, han og mange andre mødte toget med.”

Jernbanen præger alt

Inspiration til udstillingen har Dorthe Godsk Larsen fået fra bogen ’Danmark set fra en togkupe’, som professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, udgav i 2023.

”Han skildrer hvordan jernbanen har sat sit præg på alt: økonomi, politik, kunst, litteratur, musik og sprog i det moderne Danmark. Det interessante er, at oplevelsen på mange måder var den samme i 1800-tallet som i dag: Du løser en billet. Du sidder i en vogn tæt på andre passagerer. Du kigger ud ad vinduet og kan føle, du ser en film, når landskaberne flyver forbi,” beskriver museumsinspektøren.

Toget knytter os sammen

Samtidig er toget et transportmiddel, vi alle kan relatere til:

”Små børn lærer at sige ’futtog’ som noget af det første, og voksne kan sidde på gulvet i timevis og bygge avancerede modeljernbaner. Alle har prøvet at køre med et tog; alle har en erindring om den rejseform. Netop det oplevede perspektiv formidler vi i udstillingen,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Se H.C. Andersens kuffert

I sine dagbøger har digteren H.C. Andersen sat maleriske ord på sine togrejser i ind- og udland. Lokomotivet kaldte han for en ’dampdrage’. På én gang følte forfatteren fryd og nervøsitet, ja nærmest en form for kontroltab, når han satte sig ind i et tog.

”Den fornemmelse, H.C. Andersen udtrykker, er et vigtigt tidsbillede,” siger Dorthe Godsk Larsen og fremhæver en særlig genstand på spotudstillingen:

”Det er en kuffert, som efter sigende har været med H.C. Andersen ude at rejse.”

Roskildes stationsbygning spiller med

Roskildes stationsbygning spiller en væsentlig rolle på spotudstillingen.

”Den er landets ældste og står her stadigvæk. Så hele fortællingen om det nuværende Danmarks første jernbane er en vigtig del af Roskildes historie,” pointerer Dorthe Godsk Larsen.

 

Arrangementer for børn og voksne i forbindelse med spotudstillingen

Foredrag danner optakt

Som optakt til åbningen af spotudstillingen ’Da toget kom til Roskilde’ holder professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, tirsdag den 6. februar kl. 19.00 – 21.00 foredraget ’Danmark set fra en togkupe’ – baseret på sin bog af samme titel. Foredraget finder sted på Roskilde Museum.

Billetter kan købes her.

Vinterferieaktiviteter for børn i togets tegn

I skolernes vinterferie i uge 8 krydres spotudstillingen på Roskilde Museum med toglege og -aktiviteter for børn.

Tirsdag, onsdag og torsdag i uge 8 er der fortællinger om Danmarks første tog og andre toghistorier. Det sker kl. 12 og kl. 13 (hver session varer ca. 30 minutter).

Børn gratis/ voksne 60 kr.

Spotudstillingen er for hele familien, mens aktiviteterne henvender sig primært til børn i alderen 6-10 år og deres voksne.

Læs mere her.

 

 

Derfor siger vi ”første jernbanestrækning i det nuværende Danmark”

Allerede få år før jernbanestrækningen mellem København og Roskilde blev indviet, åbnede i 1844 en jernbanestrækning mellem Altona og Kiel. Denne sydlige strækning indgik dengang som en del af det danske rige.

 

Spotudstilling løber frem til forsommeren

Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togstrækning, der løb fra København til Roskilde, kan ses på Roskilde Museum fra 17. februar frem til juni 2024.

 

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.19-3-2024
11.00-16.00