MELLEM KREML OG COCA-COLA

– nedslag i den Kolde Krigs historie på Roskilde Museum i 2019

Mellem Kreml og Coca Cola

Roskilde Museum sætter i 2019 spot på en af de største internationale konflikter i nyere tid med stort arrangementsprogram om den Kolde Krig. Det sker under overskriften ‘Mellem Kreml og Coca Cola – nedslag i den Kolde Krigs historie’

I år er det 30 år siden, Berlinmuren faldt. Det var det første, vigtige skridt til den Kolde Krigs afslutning. Forud gik mere end fire årtier med kolossal international konflikt. Forholdet mellem de to stormagter, Sovjet og USA var så fastfrosset, at den Kolde Krig let kunne være blevet meget varm. Atomtruslen hang over hovedet på folk i det daglige – også her i Roskilde.

2019 er ikke kun mærke-år for Berlinmurens fald, men også for en lang række vigtige begivenheder under den Kolde Krig, som både på nationalt og på internationalt plan fik afgørende betydning for konfliktens udvikling:

For 70 år siden, i 1949, tiltrådte Danmark NATO – For 60 år siden, i 1959, kom Coca-Cola til Danmark – for 50 år siden, i 1969, nåede rumkapløbet sit højdepunkt, da amerikanske astronauter som de første satte fod på Månen – For 40 år siden, i 1979, udbrød der krig  i Afghanistan og for 30 år siden, i 1989, faldt Berlinmuren.

De fem årstal er nøgle-år i Roskilde Museums store arrangementsprogram om den Kolde Krig i 2019. Vi slår ned på hvert årti i den Kolde Krigs historie og markerer de vigtigste mærke-år. Her er plads til både de små historier fra hverdagen og de store, politiske konflikter. Til museets historier – og til roskildensernes personlige historier.

I foråret 2019 sætter vi de første årtier af den Kolde Krig under luppen. I efteråret fortsætter vi med 1970’erne og 1980’erne og deltager i markeringen af Berlinmurens fald.

PROGRAM FORÅRET 2019

1949: HANS HEDTOFT OG DANMARKS VEJ TIL NATO

FOREDRAG V. POUL VILLAUME, PROFESSOR, SAXO-INSTITUTTET, KU

For Danmark var tilslutningen til Atlantpagten, den vestlige forsvarsalliance vi i dag kender som NATO, en svær og dramatisk proces, der blev helt afgørende for vores position under den Kolde Krig. Danmark var i klemme mellem de to stormagter, USA og Sovjet, bl.a. på grund af den geografiske placering ved Østersøen, midt imellem øst og vest. Det blev den socialdemokratiske politiker og statsminister Hans Hedtofts lod at styre Danmark gennem de intense forsvarsforhandlinger.

30. januar kl. 19-21
Pris: 75 kr. Billetter kan købes på billetto.dk eller i Roskilde Museums butik
Roskilde Museum

1949: TYSKLANDS DELING OG OPRETTELSEN AF DDR

FOREDRAG V. KARL CHRISTIAN LAMMERS, LEKTOR EMERITUS, KU

Det splittede Berlin, kløvet af en betonmur, står for mange som symbolet på den Kolde Krig. Det jerntæppe, der delte Vest og Øst, gik ned gennem Tyskland, der i 1949 formelt blev delt i to stater: Forbundsrepublikken BDR og Den Tyske Demokratiske Republik – DDR. Tyskland spiller en helt afgørende rolle i den Kolde Krig – men hvad var det egentlig, der var på spil, da landet blev delt?

6. februar kl. 19-21
Pris: 75 kr. Billetter kan købes på billetto.dk eller i Roskilde Museums butik
Roskilde Museum

ASTRONAUTSKOLE

VINTERFERIE PÅ MUSEET

På Roskilde Museum skruer vi tiden tilbage til 1960’erne og inviterer til astronautskole i skolernes vinterferie. I år er det nemlig 50 år siden det første menneske satte sin fod på Månen. Det skete i 1969, da den amerikanske astronaut Neil Armstrong tog et lille skridt, som skulle vise sig at være et kæmpe skridt for menneskeheden. Det var en ærgrelse for russerne i det gamle Sovjet, som havde håbet på at komme først.

11.-15. februar og 18.-22. februar.
Alle dage kl. 10-14
Gratis for børn

1959: DA COCA-COLA KOM TIL DANMARK

FOREDRAG V. NILS ARNE SØRENSEN, PROFESSOR, SYDDANSK UNIVERSITET

Den kolde krig handlede ikke kun om kaprustning og atombomber. Det var også en konflikt mellem to forskellige politiske og økonomiske systemer og derfor også en kamp om ”hjerner og hjerter”, hvor parterne søgte at skaffe sympati og støtte, ikke blot hos andre landes regeringer, men også deres befolkninger.

6. marts kl. 19-21

SÆT SMAG PÅ OPLEVELSEN:
Hvorfor ikke starte foredraget med et besøg i folkekøkkenet i Museums Caféen Freunde, der denne aften mellem 17:00 – 19:00 i bedste amerikanerånd har “Sliders” (og Coca-Cola og Budweiser) på menuen.
Læs mere om Museums Caféen Freunde her

1959: OPRETTELSEN AF SF

FOREDRAG V. MORTEN THING, KULTURHISTORIKER

Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, kom ud af krigen med en kæmpe goodwill og mange abonnenter på partiavisen ”Land og Folk”. Det ændrede sig imidlertid med Danmarks indtræden i NATO i 1949.

Foredragsholder Morten Thing er kulturhistoriker og forfatter til flere bøger om dansk kommunisme. Hans forældre, Børge og Dora Thing, var kommunister, og hans far var i krigens sidste år leder af modstandsgruppen BOPA. Børge Thing, som egentlig var blikkenslager, blev fra 1946 officer i hæren. Det var han indtil 1956, hvor han forlod hæren med nervesammenbrud.

3. april kl. 19-21

DIN KOLDE KRIG: VI LYTTER – DU FORTÆLLER

NB: ARRANGEMENTET ER AFLYST

Museet indsamler ting og fortællinger fra Roskilde under den Kolde Krig – kom og del din historie. Følg med på roskildemuseum.dk, hvor vi i løbet af foråret vil komme nærmere ind på de praktiske detaljer.

15. maj kl. 19-21
Gratis for alle

1969: FØRSTE MAND PÅ MÅNEN – DEN KOLDE KRIGS ULTIMATIVE ODYSSÉ

FOREDRAG V. MICHAEL LINDEN-VØRNLE, ASTROFYSIKER, DTU SPACE

I 1969 satte mennesket for første gang fod på Månen. Det skete i rammen af NASAs Apollo-projekt, der var en enorm videnskabelig og teknologisk kraftpræstation. I virkeligheden var det dog ikke videnskaben, der stod i centrum, men derimod storpolitikken. Rejsen til Månen var et vigtigt slag i den kolde krig; en teknologisk magtdemonstration, der satte modstanderen på plads.

12. juni kl. 19:00 – 21:00

Mellem Kreml og Coca-Cola