LUTHER REFORMATION PÅ KULTURSTRØGET

I oktober 2017 er det 500 år siden Martin Luther slog 95 teser op på porten til slotskirken i Wittenberg – en begivenhed der blev startskuddet til reformationen. Denne skelsættende handling markere kulturaktørerne på Kulturstrøget i Roskilde i september og oktober måned med en perlerække af spændende arrangementer og udstillinger for både børn og voksne, den videbegærlige og nysgerrige, for opdageren og alle andre, der gerne vil havde en rigtig god oplevelse.

Du kan bl.a. opleve spændende foredrag og særrundvisninger,  gysende helgenjagt og mord i teatertruppen, dufte til reformationens tidsalder og meget mere.

Program for “Luther Reformation på Kulturstrøget” ses herunder. Arrangementerne er vist efter aktør/sted for afholdelse af arrangementet:  

ROSKILDE KLOSTER

Klosterets hemmeligheder

– Oplev Roskilde Kloster i stearinlysenes skær og hør de mange spændende historier, der gemmer sig bag de tykke mure.

Efter reformationen forsvandt nonneklostrene, hvor adelen i vidt omfang havde placeret deres ugifte døtre. I 1699 blev Roskilde adelige Jomfrukloster oprettet som en verdslig afløser, der skulle varetage denne opgave, og siden har mange adelsfrøkener tilbragt store dele af deres liv bag klosterets tykke mure. Klosterforvalteren viser rundt og beretter om nogle af de mange skæbner og om dagliglivet på klosteret.

Hør spændende historier om konventualinder, priorinder, patroner og patronesser, om Brahe-slægten med den berømte astronom Tycho Brahe og en grusom historie om hekseri. Besøget går gennem klosterkirken, klosterets stuer og riddersalen som denne aften er oplyst med 100 levende lys. Turen slutter i Riddersalen, hvor der i stearinlysenes skær serveres et godt glas vin.

Tid, pris, sted:
5. oktober kl. 19:30 – ca. 21:15.
Pris: 100 kr. Max. deltagerantal 35 personer pr. gang. Billetter købes via roskildekloster.dk/særrundvisninger eller VisitRoskilde
Roskilde Kloster, Sankt Peders Stræde 8C, Roskilde

ROSKILDE DOMKIRKE

Sigurd Barret: Alt om Luther på 60 minutter

Sigurd Barrett og tøjdyret Snapper gæster Domkirken med en helt ny koncertoplevelse for børn og forældre. Middelalderens verden var meget anderledes end i dag. Martin Luther gik til kamp mod den katolske kirke og igangsatte reformationen. Men hvem var Luther og hvad var reformationen? Det giver Sigurd svarene på. Sigurd fortæller Luthers historie i børnehøjde. Sigurd Barrett er berømt for sin musik og fortællerglæde i et utal af børneprogrammer. Senest har han udgivet sin egen Danmarkshistorie. Nu er tiden kommet til reformationen. Koncerten er blevet til i et samarbejde mellem ROMU og Roskilde Domkirke.

Tid, pris, sted
16. oktober kl. 14 (dørene åbnes kl. 13.30)
Børn 15 kr. Voksne 30 kr. Alder 5-8 år. Billetter købes på billetto.dk
Roskilde Domkirke

 Med lys og lygte!
– en helgenjagt under jorden for hele familien 

For 500 år siden skete der ting og sager i Roskilde. Der var kirker, der blev smadret og folk begynd-te at lave helt om på den måde, de levede på! Har du fx nogensinde prøvet at brænde dig? Sætte fingeren på noget varmt? Så skulle du sikkert have hånden under koldt vand. Men havde du levet for mere end 500 år siden, så havde du altså bedt til en helgen også! Hvad er en helgen? – og hvad var det egentlig, der skete for 500 år siden? Ja, det kan du få svar på, hvis du kommer forbi Skt. Laurentius! Problemet er bare, at dengang folk lavede om på det hele, så forsvandt alle helgenerne. Så du skal altså finde dem først!

Tid, sted, pris
14. oktober – 24. november. I museets åbningstid. 
Voksne: 25 kr. Børn og unge under 18 år gratis
Sankt Laurentius, Stændertorvet, 4000 Roskilde

Mord i teatertruppen
– efterårsferie på Roskilde Museum (For hele familien og børn i alderen 7-14 år)

Teatertruppen Pilgrimmene, der skulle have spillet 4 forestillinger på Roskilde Museum om reforma-tionen har måtte aflyse. Deres hovedrolleindehaver er fundet myrdet, og politiet kan ikke komme videre i efterforskningen. De har brug for hjælp. DIN hjælp.

Ved indgangen får du udleveret politirapporten, og når du har sat dig godt ind i, hvad der er sket, er det tid til at gennemsøge museet for spor, der kan fortælle, hvem morderen er. Din eftersøgning vil bringe dig rundt overalt på museet, hvor truppen færdedes – også backstage! Måske møder du nogen på din vej, der har set noget? For hvad lavede hovedrolleindehaveren egentlig på museet om natten? Hvem er det, der hvisker i kælderen, og har mordet noget med reformationen at gøre? En ting er sikkert: Der er nogen, der ikke fortæller hele sandheden. Måske bliver det dig, der får opkla-ret sagen!

Tid, pris, sted 
14. – 20. oktober. Alle dage kl. 11-14
Voksne 45 kr. Børn og unge under 18 år gratis
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Særomvisning: Reformationen
– En guidet tur i Roskilde Museums nye udstilling og Skt. Laurentii kirkeruin

Tag familien og vennerne med, når vi i anledningen af 500 året for reformationen sætter fokus på Roskilde by! I middelalderen, der med reformationen fik sin afslutning, havde Roskilde by en central rolle som Danmarks magtcentrum. Men hvad var det egentligt, der skete, som vendte op og ned på det hele? – og hvad betød det for Roskilde? På en guidet tur bevæger vi os gennem Roskilde Museums helt nye middelalderudstilling og videre ned i den gamle kirkeruin under Stændertorvet. I udstillingen ser vi på byens udvikling og leveforhold, mens vi nede i mørket under byens larm og trafik står ansigt til ansigt med reformationens ruiner. Kom med, når vi fortæller om, hvad reformationen, Luther og Roskilde by egentlig har med hinanden at gøre.

Tid, sted, pris
18. oktober, kl. 19-21.
50 kr. Kan købes i museumsbutikken og på Billetto. Max antal pladser: 30.
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Mord på klosteret! 
– Månedens historiske film for voksne 

Tag med på en tidsrejse til året 1327 og oplev det medrivende mysterium, hvor en munk stilles overfor opklaringen af et dødsfald under mystiske omstændigheder. Vi vil atter dæmpe lyset og sætte spillefilm på lærredet på Roskilde Museum. Aftenen vil starte med en kulturhistorisk introduktion til aftenens film i vores spritnye middelalderudstilling, der for alvor kan sætte filmens detaljer ind i et virkelighedsbillede. Tradition tro vil museets cigaretpige sælge godter tilpasset aftenens tema inden, at I sætter jer godt til rette og fortaber jer i et middelalderhistorisk univers, der byder på mord, intriger og frygt!

Tid, sted, pris
25. oktober, kl. 19-21
Voksne: 45 kr. Børn og unge under 18 år gratis. Max antal pladser: 50.
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

ROSKILDE BIBLIOTEKERNE

Foredrag: Luthers Käthe og andre kvindfolk
– med Pia Fris Laneth

”Gud har givet kvinden brede hofter og en stor bag, for at hun skal sidde stille og passe sit hjem,” skriver Martin Luther. Katharina von Bora fik ham dog på andre tanker, da hun blev gift med ham, efter en flugt fra klosteret, hvor hun blev afleveret som 10-årig. Katharina var en handlekraftig kvinde som fik 6 børn, drev landbrug, kvægavl og bryggeri samt startede et hospice under pesten. Dette og meget mere kan I høre Pia Fris Laneth fortælle om i sit foredrag og Luthers Käthe.

Tid, pris, sted:
2. oktober kl. 19.15
25 kr. Salen i Roskilde Bibliotek

Lugten af Roskilde i Reformationstiden
– Duftudstilling og Reformationsjubilæum for familier på Roskilde Bibliotek

I oktober 2017 er det 500 år siden Martin Luther slog 95 teser op på porten til slotskirken i Wittenberg – en begivenhed der blev startskuddet til reformationen. Det fejrer Roskilde Bibliotek med en række spændende arrangementer og udstillinger i efterårsferien 2017.

Her kan du opleve musik, at være kongelig for en dag, smage på Lutherkager, prøve kræfter med bogtrykkerkunsten og designe dit helt eget sværd. Du kan også deltage i åbningen af duftudstillingen ”Lugten af Roskilde i Reformationstiden”, en spændende duftbaseret og visuel udstilling for børn og voksne. Se program for arrangementerne  herunder: 

Udstilling: Duften af Roskilde på Reformationstiden
Tag med på en vandring igennem byens lugt for 500 år siden. Gennem 5 tema- og sanseposter slås der ned på centrale aspekter af livet under reformationen for Roskildes almene befolkning, bundet op på de begivenheder som reformationstiden bragte til byen.
Åbning d. 14. oktober kl. 11.00. Udstillingen kan opleves frem til 22. oktober
Gratis. Rosenhaven ved Roskilde Bibliotek

Prøv kræfter med bogtrykkerkunst (For børn fra 6 år)
Danmarks eneste mobile trykker Jens Jørgen Hansen kommer og hjælper dig med at lave dit eget tryk. Tag gerne arbejdstøjet på.
14. oktober kl. 10-14. Gratis. Boxen på Roskilde Bibliotek

Mini koncert med Roskildes Renæssanceband (For alle)
Renæssancebandet fra Roskilde Musikskole samles og underholder med musik fra perioden. 
14. oktober kl. 11-12. Gratis. Først i Rosenhaven, dernæst på Scenen i Musikbiblioteket

Kongelig for 1 dag (For børn)
Klæd dig ud som Christian d. 4. eller Leonora Christine og bliv fotograferet foran Roskildes Klostres Riddersal – i form af en fotovæg. Husk dit eget kamera!
14. oktober kl. 10-14. Fotovæggen og andre dragter fra tiden vil også være på biblioteket i efterårsferien.
Gratis. Boxen på Roskilde Bibliotek

Lutherkager og Lutherrose
Cafeen på Roskilde Bibliotek serverer Lutherkager, saft og kaffe. Du kan også farvelægge en lutherrose, tegne dit eget våbenskjold og mange andre kreative ting.
14. oktober. Cafeen på Roskilde Bibliotek

Sjove ting fra reformationen (For børn fra 6 år)
Lav tiggertegn, våben og skrive med fjer og blæk – endda usynligt blæk. De to kreative damer Christina Hamre og Nanna Starck hjælper dig med at lave sjove ting fra reformationen og fortæller historierne bag tingene. Arrangeres i samarbejde med Sjov Ferie.
16. – 17. oktober. Begge dage kl. 10-14. Gratis. Boxen på Roskilde Bibliotek.

Udstilling: Fra a til 3D – strejftog i litteraturens vilde former 

Udstillingen ”Fra a til 3D” tager dig på en rejse ud i litteraturens forskelligartede former – fra de nyeste digitale og internationale værker til de ældste danske bogtryk. Her er bøger ikke bare bøger, men også kunstobjekter og byggematerialer – og litteratur læses ikke nødvendigvis ved, at du bladrer i en bog, men derimod klikker eller swiper dig gennem den gode historie.

”Fra a til 3D” præsenterer dig og din familie for både kartoffeltryk og 1700-tals bøger samt 3D-printere, book-art og de allernyeste værker inden for digital litteratur. Og en masse andet. Under udstillingen kan du bl.a. skabe dine egne digte med poesimaskinen, som digter Ursula Andkjær Olsen har leveret tekster til. Du kan også gå på opdagelse i de mange, digitale værker, der er håndplukket til udstillingen. Dyk ned i udstillingen og bliv overrasket over, hvordan litteratur, bøger og skrift også kan se ud.

Kunstner Julie Dalsgaard Knudsen skaber i anledning af udstillingen 2 skulpturer af kasserede bøger til Roskilde Bibliotekerne. Den ene udstilles på Roskilde Bibliotek og den anden vil turnere rundt til lokalbibliotekerne i udstillingsperioden. Se hvornår den er på dit lokalbibliotek på hjemmesiden 14 dage før udstillingens start. Læs meget mere på www.roskildebib.dk 14 dage før udstillingens start.

Tid, pris, sted:
4. oktober – 13. november 2017. Udstillingen åbnes formelt 5. oktober kl. 16.00. Se nærmere åbningsprogram herunder:

Program: 
16.00: Deltag i en guided tur i udstillingen, afprøv bl.a. poesimaskinen og nyd lidt godt til ganen.

17.00-19.00: Hør oplæg fra forskere og forfattere om arbejdet med digital litteratur. Mød bl.a. Ursula Andkjær
Olsen, der præsenterer poesimaskinen.

Sted: Roskilde Bibliotek
Gratis, ingen tilmelding. Se det fulde program på www.roskildebib.dk 14 dage før arrangementet.

 

FOLKEUNIVERSITET ROSKILDE

Reformationen og dens bøger
– Foredrag på Roskilde Bibliotek

Det trykte ord var bærende for reformationstiden. Både i de store bibeloversættelser og i mange udgaver af lejlighedsskrifter fra Martin Luthers og andre reformatorers hånd. I Danmark samlede dygtige præster på bøger og præsten Peter Sørensen fra Nykøbing Falster efterlod ved sin død en stor del af sin unikke samling til Sjællands Stiftsbibliotek. Disse og andre bøger danner omdrejningspunkt for et foredrag, der trækker linjer mellem reformationstidens teologi og bogtrykkerkunsten.

Efter foredraget vil der være rig mulighed for at få nogle af de næsten 500 år gamle bogudgivelser i hænderne.

Tid, pris, sted:
Torsdag d. 26. oktober kl. 16-18
50 kr.
Roskilde Bibliotek
Arrangør: Roskilde Folkeuniversitet & Roskilde Bibliotek

Reformation eller revolution? Luthers reformer i med- og modspil til døberbevægelsen
– Foredrag & debat Ved rektor emeritus og Cand. theol Bent Hylleberg

Reformationens begyndelse fejres i år med Martin Luthers offentliggørelse af hans 95 teser. Hermed blev der sat en bevægelse i gang, der skabte nye kirkesamfund og religionskrige. Luther var også kritisk og fjendtligt vendt mod den nye døberbevægelse, der opstod i 1525. Foredraget vil belyse forholdet mellem Luthers reformarbejde, bondekrigen og døberne.

Herudover vil vi få belyst de historiske begivenheder og deres virkningshistorie indtil vor tid. Og de udfordringer af religiøs migration, vi oplever i dag, vil blive set i et historisk perspektiv. Spørgsmålene, det rejses, handler fremadrettet om, hvorvidt vi vil tage ved lære af historien.

Tid, pris, sted:
6. december kl. 19:00 til 21:00
50 kr. Bestil billet(ter)
Roskilde Bibliotek.
Arrangør: Roskilde Folkeuniversitet & Roskilde Bibliotek

ROSKILDE MUSEUMSFORENING

 

Martin Luther og reformationen i Danmark – før 1536
– V/ adjunkt og tidligere sognepræst Rasmus H.C. Dreyer.

Enhver dansker har i skolen lært, at reformationen i Danmark var i 1536. Men det var i gang meget før. Luthers teseopslag 31. oktober 1517 er blevet det ikoniske øjeblik, hvor reformationen begyndte. Og reformationen satte præg på Danmark allerede fra dette år. Og i 1536 var alle landets store byer blevet evangeliske – den tids ord for lutherske. Men de danske reformatorer lod sig ikke bare inspirere af Luther. Hans Tausen, som eftertiden har kaldt ’den danske Luther’ ville f.eks. gå endnu længere end Martin Luther. Hans Tausen ville gøre et ukristeligt samfund kristeligt og troende igen – koste hvad det ville.

Rasmus H.C. Dreyer er adjunkt i kristendom og kirkehistorie på Diakonissestiftelsens uddannelser og tidl. sognepræst ved Roskilde Domkirke. Han er også formand for Selskabet for Danmarks Kirkehistorie.

Tid, pris, sted
24. oktober kl. 19.30
25 kr. Gratis for medlemmer af Roskilde Museumsforening og Historisk Samfund.
Roskilde Bibliotek, Dr. Margrethes Vej 14, 4000 Roskilde.

Til top
post-1306

JULEBINGO FOR FAMILIEN

BEGIVENHED

Det regner nok. Det er sikkert også koldt. Derfor synes vi, at I skal trodse det hele og stikke af sammen til en helt særlig og hyggelig aften på Roskilde Museum onsdag d. 13 december kl. 19.00 – 20.30. Det er tid til familiehygge, når museet åbner dørene og inviterer indenfor til en anderledes Luciaaften.
I vores julepyntede bingostue lover vi god stemning, en duft af pebernødder og de perfekte rammer for en hyggelig og uhøjtidelig omgang bingo! Vores helt egen Luciabrud står klar til at lade jer dyste om særligt udvalgte præmier. Kom og vær med til aften med tid til hinanden midt juleræset!
Tid, pris, sted
13. december kl. 19-20.30
Gratis
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

post-37

Mobil historie

BEGIVENHED

DET FOR BØRN – “Museumsmysteriet” og “Astralrejsen” på mobilen
Roskilde Museum har til museets nye udstilling skabt i samarbejde med Useeum to helt nye mobile skattejagter for børn – “MuseumsMysteriet” og “Astralrejsen”.

I “MuseumsMysteriet” går det over stok og sten gennem Roskildes middelalderbys stræder og gader på jagt efter mestertyven Heidenreich, der er på fri fod og ude på rov. Kan du løse Heidenreichs drilske gåder og hjælpe museet med at stoppe hans listige luskerier?

“Astralrejsen” præsenteres spilleren for en række spændende og realistiske historiske fortællinger, som alle ender i et dilemma. Spillet foregår inden for murene på Roskilde Museum og undervejs, skal spilleren træffe vigtige og ofte barske beslutninger, baseret på fortidens samfundsformer og magtstrukturer. Spillet blander alvor og humor i kraft af spillets “vært”, professor Dronte. Hun er en levende anakronisme uden den fjerneste indsigt i nutidens unge, og det er hende, der sender spillerne på tidsrejser for at teste, hvilket stof de er gjort af.

“MuseumsMysteriet” og “Astralrejsen” spilles via appen Useeum, der hentes helt og aldeles gratis i App Store eller Google Play. Man skal dog selv medbringe en iPhone eller Android smartphone.

God fornøjelse og god jagt!

post-1234

Den Go´e Gamle Jul

BEGIVENHED

Foredrag på Roskilde Museum d. 6. december kl. 19-21 med Kåre Johannesen.
Findes der noget mere ærkedansk end netop julen? Når vi samles om flæskesteg og godtøl og fejrer vores kristne rødder, er vi da ikke så danske, man overhovedet kan blive? Nej, egentlig ikke. Den jul, vi kender så godt og oplever som noget meget dansk, har nemlig rødder spredt ud over det meste af Europa, med elementer endnu længere borte fra, og er dybt forankret i en tid, der ligger længe før kristendommen! I aftenens foredrag tager vi et kig på julens oprindelse.

Vi hilser på blodtørstige hedenske guder og hører om grusomme offer-ritualer, vi kigger indenfor i 16- og 1700-tallets temmelig uartige julestuer og hører en mængde sjove, overraskende og besynderlige fortællinger om julen og al dens væsen! Foredragsholder Kåre Johannesen er historiker og kendt fra DR Ks ”Historiequizzen”. Han har mere end 20 års erfaring fra museums- og formidlingsverdenen som bl.a. inspektør ved Middelaldercentret i Nykøbing F.

Tid, pris, sted
6. december. kl. 19-21.
50 kr. Billetter købes på billetto.dk eller i museumsbutikken. (Begrænset antal billetter)
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

 

post-373

Museumsbutik

BEGIVENHED

I museumbutikken på Roskilde Museum finder du et varieret udvalg af varer lige fra historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I butikken kan også købes billet til museets udstillinger samt til museets forskellige arrangementer. Det er gratis entré til museets butik.

Museumsbutik
Sankt Ols Stræde 3
4000 Roskilde
T 4631 6529
roskildemuseum@romu.dk

Åbent i dag
d.22-11-2017
11.00-21.00