Populære møder med ’de(t) vilde’. 14. november, 19-21. For netop 110 år siden, i november 1908, havde safari-stumfilmen ”Løvejagten” dansk premiere. Forud var gået et retsligt drama, der involverede justitsminister Alberti, Nordisk Films grundlægger Ole Olsen, en dyreværnsorganisation – og to gamle hanløver. Store dele af filmen blev optaget på en lille ø i Roskilde Fjord, Elleore. Her blev to afdankede hanløver, indkøbt i Hagenbecks zoologiske have i Hamburg, aflivede som del af filmoptagelserne. I film som ”Løvejagten” og i de zoologiske haver kunne man møde de vilde dyr – og efterhånden også såkaldt vilde mennesker. Hagenbeck var nemlig ikke blot leverandør af eksotiske dyr, han var også en central figur i fænomenet folkekaravaner: Den populære underholdnings- og oplysningsgenre, der tog form fra midten af 1870erne, og hvori store grupper af mennesker og dyr fra fjerne lande blev transporteret til og turnerede rundt i Europa som levendegjort etnografi – ofte netop i zoologiske haver. Formidlingsinspektør på ROMU, Astrid Orsleff Hansen, introducerer til ”Løvejagten” før fremvisningen af filmen. Herefter er der foredrag om folkekaravanerne og deres historie ved historielektor Anne Folke Henningsen fra Københavns Universitet.
Tid, pris, sted
14. november, 19-21
75 kr., købes på billetto.dk eller i Roskilde Museums butik
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde

Til top
post-3027

Foredrag: Tunestillingen

BEGIVENHED

… og forsvaret af Sjælland under 1. verdenskrig. 7. november kl. 19:00 – 21:00. Under 1. verdenskrig stod den største hær, Danmark nogensinde har haft, på Sjælland. I 1915 påbegyndtes Tunestillingen – ”Sjællands Dannevirke” – som gennemskar landskabet fra Køge Bugt over Tune til Roskilde Fjord ved Veddelev. I dag er skyttegravene væk, og det er næsten kun Mosede Batteri, der endnu kan ses i landskabet. Hvordan var soldaternes hverdagsliv i stillingen; hvordan påvirkede den massive militære tilstedeværelse livet på Sjælland og indbyggerne i lokalsamfundet; og hvad var tankerne bag opførelsen? Tunestillingen var i samtiden meget kontroversiel og det store samtaleemne, ikke mindst i Roskilde, hvor man mente, at skyttegravene blev gravet på “den forkerte side” af Sjællands næststørste by. Ser vi ud over landets grænser, bliver det store spørgsmål, om det hele var forgæves, eller om det netop var invasionsforsvaret, herunder Tunestillingen, der præventivt forhindrede et angreb på Sjælland og en besættelse af Danmark?Foredragsholder er ph.d. Kristian Bruhn, museumsinspektør, Mosede Fort, Danmark 1914-18.
Tid, pris, sted
7. november, 19-21
75 kr., kan købes i Roskilde Museums butik og på Billetto.dk
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, Roskilde

post-3779

Foredrag: Risø 60 år

BEGIVENHED

5. december 19-21: GRØN ENERGI TIL OS ALLE? FØR, NU OG I FREMTIDEN. Dobbeltforedrag om seks årtiers stræben efter at gøre det umulige muligt inden for vedvarende energi. I anledning af Risøs 60-års-jubilæum inviterer Roskilde Museum den 5. december til en aften med Risø-forskerne Anne Hauch og Niels-Erik Clausen. Hør, hvor langt forskningen er i dag, og hvordan vi kom hertil – og få et kig ind i fremtiden. Læs mere her.

post-3744

Nisseværksted og nissehistorie

BEGIVENHED

I hele december måned kan du komme i julehumør på Roskilde Museum, når museet åbner op for nissehistorier og juleværksted.

Nissehistorier
Hvad er en jul uden nisser? Bliv klogere på historiens nisser, når Roskilde Museum inviterer hele familien til julehygge. Hør om vikingetidens vætter, om den hidsige nisse og den hjælpsomme gårdbo. Hjælp kirkenissen med at klare nogle af dens mange opgaver, og se, om du kan løse den bogstavballade, som sætternissen har lavet.

Nisseværksted
De tre første tre adventssøndage i december kan du også besøge museets hyggelige julestue og lav din helt egen julenisse til at tage med hjem.

Tid, pris, sted
Nissehistorier: 1. december – d. 1. januar. Alle dage kl. 10-16 i museets åbningstid
Nisseværksted: 2., 9. og 16. december kl. 10-14
50 kr. Gratis for børn.
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3

post-3739

1918/19: Den fejlslagne fred efter Første verdenskrig

BEGIVENHED

Foredrag arrangeret af Roskilde Museumsforening den 27. november 2018 kl. 19.30. Auditoriet på Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde. Den 11. november 1918 sluttede Første Verdenskrig – en af historiens største og mest betydningsfulde militære konflikter. Trekvart år senere blev krigsafslutningen omsat i en række fredsaftaler, hvoraf den mest kendte er Versaillestraktaten, der kraftigt stækkede Tyskland som stormagt. Freden holdt dog ikke mere end tyve år, før en endnu voldsommere krig – Anden Verdenskrig – brød ud.

”Krigen, der skulle ende alle krige” – som det hed sig i samtiden – fik konsekvenser for hele kloden og resulterede i både revolutioner, koloniale frihedskampe, folkedrab og et Europa præget af en række ustabile stater. I foredraget taler Niels Bo Poulsen med udgangspunkt i krigsafslutningen om de mange følgevirkninger som Første Verdenskrig havde, og han diskuterer, hvorfor det ikke lykkedes at etablere en bedre og mere stabil verdensorden efter krigen.

Aftenens foredragsholder er Niels Bo Poulsen, militærhistoriker og chef for Forsvarsakademiets Institut for Militærhistorie, Kulturforståelse og Krigsteori. Han er forfatter til en række bøger og artikler om krig og militære forhold. Han udgiver i oktober 2018 bogen Fra verdenskrig til borgerkrig. Østfronten 1914-1924 set med danske øjne som er forfattet sammen med Claus Bundgård Christensen og Martin Bo Nørregaard.

Tid, pris og sted
27. november 2018 kl. 19.30
25 kr. Gratis for medlemmer af Roskilde Museumsforening og Historisk Samfund.
Auditoriet på Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde.

Foto: William Orpen: The Signing of Peace in the Hall of Mirrors, Versailles, 28th June 1919. Kilde Wiki Commons, Public Domain

Åbent i dag
d.17-11-2018
11.00-16.00