Roskilde Museum tager hul på endnu en sæson med fællessang. Kom og vær med, når vi synger efteråret ind i selskab med sanger og pianist Michael Lindberg.

Marken er mejet og høet er høstet – men i år har den voldt mange bekymringer på grund af det tørre vejr. Vi håber der trods alt er noget at fejre, og derfor varmer vi stemmerne op til efterårsjævndøgn og høstgilde.

Mikkelsdag (d. 29. september) var traditionelt set den dag, hvor man fejrede høstens afslutning. Det var også skiftedag på gårdene – en af de få dage på året, hvor man som karl eller pige på en gård havde mulighed for at skifte arbejdsplads. Mikkelsdag var afslutningen på dyrknings-året og her fejrede man, at afgrøderne var sikkert i hus. Udbyttet har nemlig altid været helt afhængigt at vejrets temperament. Når høsten var i hus blev der festet! Der blev pyntet op i en frodighed af grønt og blomster, og så blev der serveret god mad og danset. I kirken blev Gud takket for ’alle gode gaver’. Vi synger både høstsalmer og efterårssange, og som sædvanligt får publikum lov at vælge deres favoritter.

Vidste du at… Tekstlinjerne: ”Rev vi marken let, det er gammel ret, fuglen og den fattige skal også være mæt” refererer til en gammel høstskik? I det gamle landbosamfund sørgede man for at efterlade nogle af afgrøderne til dem, der ikke selv havde nok, ved ikke at rive marken for tæt. Først derefter ”opgav man ævred”, dvs. man lod hegnene falde, så dyrene kunne gå ind på marken og mæske sig i de afgrøder, der var tilbage.

Arrangementet er gratis og inkl. kaffe/te og morgenbrød. Der er Højskolesangbøger til låns, men tag gerne din egen med, hvis du har en.

Tid, pris, sted
14. september kl. 9-11
Gratis
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Til top
post-3027

Foredrag: Tunestillingen

BEGIVENHED

… og forsvaret af Sjælland under 1. verdenskrig. 7. november kl. 19:00 – 21:00. Under 1. verdenskrig stod den største hær, Danmark nogensinde har haft, på Sjælland. I 1915 påbegyndtes Tunestillingen – ”Sjællands Dannevirke” – som gennemskar landskabet fra Køge Bugt over Tune til Roskilde Fjord ved Veddelev. I dag er skyttegravene væk, og det er næsten kun Mosede Batteri, der endnu kan ses i landskabet. Hvordan var soldaternes hverdagsliv i stillingen; hvordan påvirkede den massive militære tilstedeværelse livet på Sjælland og indbyggerne i lokalsamfundet; og hvad var tankerne bag opførelsen? Tunestillingen var i samtiden meget kontroversiel og det store samtaleemne, ikke mindst i Roskilde, hvor man mente, at skyttegravene blev gravet på “den forkerte side” af Sjællands næststørste by. Ser vi ud over landets grænser, bliver det store spørgsmål, om det hele var forgæves, eller om det netop var invasionsforsvaret, herunder Tunestillingen, der præventivt forhindrede et angreb på Sjælland og en besættelse af Danmark?Foredragsholder er ph.d. Kristian Bruhn, museumsinspektør, Mosede Fort, Danmark 1914-18.
Tid, pris, sted
7. november, 19-21
75 kr., kan købes i Roskilde Museums butik og på Billetto.dk
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, Roskilde

post-3779

Foredrag: Risø 60 år

BEGIVENHED

5. december 19-21: GRØN ENERGI TIL OS ALLE? FØR, NU OG I FREMTIDEN. Dobbeltforedrag om seks årtiers stræben efter at gøre det umulige muligt inden for vedvarende energi. I anledning af Risøs 60-års-jubilæum inviterer Roskilde Museum den 5. december til en aften med Risø-forskerne Anne Hauch og Niels-Erik Clausen. Hør, hvor langt forskningen er i dag, og hvordan vi kom hertil – og få et kig ind i fremtiden. Læs mere her.

post-3744

Nisseværksted og nissehistorie

BEGIVENHED

I hele december måned kan du komme i julehumør på Roskilde Museum, når museet åbner op for nissehistorier og juleværksted.

Nissehistorier
Hvad er en jul uden nisser? Bliv klogere på historiens nisser, når Roskilde Museum inviterer hele familien til julehygge. Hør om vikingetidens vætter, om den hidsige nisse og den hjælpsomme gårdbo. Hjælp kirkenissen med at klare nogle af dens mange opgaver, og se, om du kan løse den bogstavballade, som sætternissen har lavet.

Nisseværksted
De tre første tre adventssøndage i december kan du også besøge museets hyggelige julestue og lav din helt egen julenisse til at tage med hjem.

Tid, pris, sted
Nissehistorier: 1. december – d. 1. januar. Alle dage kl. 10-16 i museets åbningstid
Nisseværksted: 2., 9. og 16. december kl. 10-14
50 kr. Gratis for børn.
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3

post-3739

1918/19: Den fejlslagne fred efter Første verdenskrig

BEGIVENHED

Foredrag arrangeret af Roskilde Museumsforening den 27. november 2018 kl. 19.30. Auditoriet på Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde. Den 11. november 1918 sluttede Første Verdenskrig – en af historiens største og mest betydningsfulde militære konflikter. Trekvart år senere blev krigsafslutningen omsat i en række fredsaftaler, hvoraf den mest kendte er Versaillestraktaten, der kraftigt stækkede Tyskland som stormagt. Freden holdt dog ikke mere end tyve år, før en endnu voldsommere krig – Anden Verdenskrig – brød ud.

”Krigen, der skulle ende alle krige” – som det hed sig i samtiden – fik konsekvenser for hele kloden og resulterede i både revolutioner, koloniale frihedskampe, folkedrab og et Europa præget af en række ustabile stater. I foredraget taler Niels Bo Poulsen med udgangspunkt i krigsafslutningen om de mange følgevirkninger som Første Verdenskrig havde, og han diskuterer, hvorfor det ikke lykkedes at etablere en bedre og mere stabil verdensorden efter krigen.

Aftenens foredragsholder er Niels Bo Poulsen, militærhistoriker og chef for Forsvarsakademiets Institut for Militærhistorie, Kulturforståelse og Krigsteori. Han er forfatter til en række bøger og artikler om krig og militære forhold. Han udgiver i oktober 2018 bogen Fra verdenskrig til borgerkrig. Østfronten 1914-1924 set med danske øjne som er forfattet sammen med Claus Bundgård Christensen og Martin Bo Nørregaard.

Tid, pris og sted
27. november 2018 kl. 19.30
25 kr. Gratis for medlemmer af Roskilde Museumsforening og Historisk Samfund.
Auditoriet på Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde.

Foto: William Orpen: The Signing of Peace in the Hall of Mirrors, Versailles, 28th June 1919. Kilde Wiki Commons, Public Domain

Åbent i dag
d.17-11-2018
11.00-16.00