Savner du også i ny og næ skolebænken og de konstante input af ny viden? Så kom og vær med, når Roskilde Museum hver måned giver dig muligheden for at blive klogere! Vi inviterer til en lektion med fokus på byens fascinerende og stadigt udforskede historie. Med fingeren på pulsen præsenterer varierende oplægsholdere nye opdagelser, anderledes vinkler og genfortolkede forståelser af historien – med efterfølgende spørgerunde. Museet sørger selvfølgelig for en sanselig oplevelse undervejs!

Vi byder i marts måned velkommen til Roskilde Museums egen middelalderarkæolog Jesper Langkilde, der vil fortælle om museets udgravninger på Sortebrødre Plads. Forud for Roskilde Kommunes opførelse af et nyt p-hus på Sortebrødre Plads har ROMU i 2017 udgravet et felt på ca. 2800 m². Udgravningen er dermed den største arkæologiske udgravning i Roskilde nogensinde. Det udgravede område lå i middelalderen lige uden for byens befæstning og byporten mod øst – den såkaldte ”Røde port”. Udgravningen viste at der i middelalderen fandtes en forstad uden for byvolden, og at Roskilde derfor var endnu større end vi hidtil har troet. I oplægget vil resultater og fund fra udgravningen blive præsenteret og sammenlignet med den eksisterende viden om byen, samt kommende udgravninger og projekters muligheder for at bidrage med endnu mere viden om middelalderens Roskilde.

Jesper Langkilde er museumsinspektør, middelalderarkæolog og ansvarlig for middelalderarkæologien på ROMU, hvoraf arbejdet med Roskilde by udgør den væsentligste del.

7. marts, kl. 19-21
75 kr. pr. billet, inkl. entré til museet. Købes i museumsbutikken eller på billetto.dk.

Børn på Museet …

Fra bålet til Bloksbjerg. Lørdag den 23. juni kl. 10-14 varmer Roskilde Museum op til Sankt Hans Aften med masser af hekseri på programmet. Kom og vær med på dagen, der leder op til aftenen, når museet inviterer indenfor til en hyggelig dag med hekse og deres historie i centrum. Vi laver heksekunster og hyler de højeste heksehyl! Vi drikker heksebryg af den store heksekedel og laver hekse-ringridning. Den gamle overtro fortæller, at heksene mødtes og holdt fest på de tidspunkter af året, hvor magien var særlig stærk. Det kunne være til jul, påske, på Valborgsaften eller til Sankt Hans. Før i tiden mente man, at når hekse, elvere og andre overnaturlige væsener holdt fest og dansede rundt, så efterlod det en heksering – en cirkel i græsset eller i skovbunden, hvor alt levende var dødt. Nu ved vi, at det skyldes en bestemt svamp, som vokser på den måde. Det skal nu ikke afholde os fra at holde heksefest – men hvordan var det mon lige, at hekse festede? Vi forestiller os, at de kunne have haft det sjovt med en gang ringridning, det var nemlig en meget populær form for leg engang. Men hekse ville naturligvis ikke have redet ringridning til hest – næ nej, de ville da have gjort det på deres kosteskafter! Derfor laver vi ringridning på heksekost med tryllestave. Større børn (o. 12 år) kan benytte chancen til at prøve vores dilemma-spil Astralrejsen via app’en Useeum – her skal man bl.a. igennem et svært dilemma som anklaget heks i 1500-tallets Roskilde.
Aktiviteterne er for hele familien og der er gratis adgang for børn.
23. juni, 10-14
Voksne: 50 kr. Børn og unge under 18 år: Gratis.

Løvejagten

Sommerferie for børn og forældre på Roskilde Museum. Har du rolige hænder? God dømmekraft? Hurtige reaktioner – og præcision? Så skulle du tage på løvejagt på Roskilde Museum i din sommerferie! ”Løvejagten” er navnet på en af de allerførste film, der blev lavet i Danmark. Den er lavet for mere end 100 år siden – i 1907. Den handler om to mænd, der er på løvejagt i Afrikas jungle. De ser en masse vilde dyr – og ved at følge løvernes spor finder de dem til sidst. Det sjove ved den historie er, at den slet ikke er optaget i Afrika. Den er optaget på en lillebitte ø ude i Roskilde Fjord!

Denne sommer kan du komme på løvejagt på Roskilde Museum. Vi tager dig og din familie med på en spændende safari gennem filmen og dens historie. Det er en tur, der kræver præcision, hurtige reaktioner, god dømmekraft og rolige hænder – præcis som det gjorde for dem, der tog på løvejagt for 100 år siden. Og hvem ved – måske møder du ægte løver undervejs? Vi sørger for, at du har den helt rigtige safari-udrustning med dig på turen. Undervejs vil der være masser af sjove, lærerige og kreative oplevelser for hele familien.

Tid, pris, sted:
3., 4. og 5. samt d. 10., 11. og 12. juli. Alle dage kl. kl. 10-14
Aldersgrupper 7-12-årige.
Gratis for børn. 50 kr. for voksne (entré til museet)

Tyveri på museet!

Hjælp kriminalinspektør Rollo og find tyven! Fra lørdag d. 14. april og sommeren over, kan du i museets åbningstid prøve kræfter med vores helt nye selvkørende familieaktivitet “Tyveri på Museet”.

Kriminalkommissær Severin Rollo Holm er rykket ud på Roskilde Museum, fordi der er blevet stjålet et meget værdifuldt maleri fra museet. Der var 10 mistænkte på museet, da maleriet forsvandt. De siger alle, at de er uskyldige, men en af dem må være tyven. Du kan måske hjælpe mig med at regne ud, hvem det er? Tyven har nemlig efterladt spor rundt omkring i udstillingen. I en detektivkuffert, som du kan låne med rundt, finder du alt, hvad du skal bruge til at hjælpe dig med opklaringen. Efterhånden, som du opklarer beviserne, kan du strege de uskyldige fra listen over mistænkte og finde ud af, hvem tyven er!

GOD JAGT!

Fra 14. april kl. 10.00 og sommeren over i museets åbningstid.
Alm. entré. Voksne: 50 kr. Børn og unge under 18 år: Gratis.

Museumsbutik

I museumbutikken på Roskilde Museum finder du et varieret udvalg af varer lige fra historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I butikken kan også købes billet til museets udstillinger samt til museets forskellige arrangementer. Det er gratis entré til museets butik.

Museumsbutik
T 4631 6529