Er I klar? Det er på tide, at børnene i Roskilde får testet deres ridderlighed!!!

Engang var Roskilde en by med vaskeægte middelalderriddere. På Roskilde Museum står vi klar til at træne jer og sætte jer på prøve i forskellige discipliner såsom tapperhed, styrke og evnen til at være god mod andre. Undervejs vil I lære, hvad det vil sige at være en rigtig ridder. Kom og vær med, når vi øver fægtning, skyder efter kålhoveder og tester jeres medmenneskelighed. Vinterferien på Roskilde Museum er for modige, ærlige og gode piger og drenge, der tør kæmpe for det, som de tror på, og være gode mod andre. Bestå alle prøvelserne, sværge en ed og bliv slået til ridder!

Vi glæder os til at se jer til nogle heltemodige dage!

12.-16. februar samt 19.-23. februar. Alle dage kl. 11-14
Alm. entré: 45 kr. Børn og unge under 18 år gratis

Nisseværksted og nissehistorie

I hele december måned kan du komme i julehumør på Roskilde Museum, når museet åbner op for nissehistorier og juleværksted.

Nissehistorier
Hvad er en jul uden nisser? Bliv klogere på historiens nisser, når Roskilde Museum inviterer hele familien til julehygge. Hør om vikingetidens vætter, om den hidsige nisse og den hjælpsomme gårdbo. Hjælp kirkenissen med at klare nogle af dens mange opgaver, og se, om du kan løse den bogstavballade, som sætternissen har lavet.

Nisseværksted
De tre første tre adventssøndage i december kan du også besøge museets hyggelige julestue og lav din helt egen julenisse til at tage med hjem.

Nissehistorier: 1. december – d. 1. januar. Alle dage kl. 10-16 i museets åbningstid
Nisseværksted: 2., 9. og 16. december kl. 10-14
50 kr. Gratis for børn.
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3

Find vægternissen Severin

I Sankt Laurentius fra 24. november. Hvor mon vægternissen Severin gemmer sig i år? Traditionen tro kan du være heldig at få et glimt at Roskildes helt egen vægternisse i julemåneden. Han vil så nødig gå glip af at se lysene blive tændt i det store juletræ på Stændertorvet, så allerede den 24. november kan du kigge indenfor i Sankt Laurentius og se, om du kan finde vægternissen Severin og hans nissebo.

Vægternissen Severin har arbejdet i Sankt Laurentius i mere end 500 år, faktisk lige siden tårnet blev bygget. Mens Roskilde sover, sørger Severin for god ro og orden. Ser han en brand, ringer han straks med den store klokke. Før i tiden skulle Severin også synge klokken højt hver time hele natten, men i dag vil folk i Roskilde have deres nattesøvn, så nu nøjes han med at ringe med det lille timeur. Severin er stolt af sin lange, varme vægterfrakke med bæltet og de blanke knapper. Hans træsko er sorte og altid nypudsede, og han har en lygte og en morgenstjerne med, hvorhen han går.

Om dagen sidder Severn i tårnet og blunder i sin bløde lænestol, så han er frisk og udhvilet til nattens arbejde.  Som alle andre nisser ser man kun sjældent Severin. Når der kommer mennesker i tårnet, gemmer han sig. Se om du kan finde Severins nisse-bo og hvis du kigger godt efter, kan du måske også finde Severin?

24. november, 1., 2., 8., 9., 15., 16., 22. og 23. december. Alle dage kl. 11-15
25 kr, gratis for børn
Sankt Laurentius, Stændertorvet, Roskilde