I november 1892 hævede skarpretter Theodor Seistrup sin bredbladede økse over halsen på den 29-årige forbryder Jens Nielsen i fængselsgården på Horsens Straffeanstalt. Han stod bag en lang række indbrudstyverier, en brandkatastrofe i London af enorme dimensioner og nedbrændingen af fem gårde og et hus på Sjælland. Han havde siddet indespærret i flere lande og forsøgt at myrde tre fængselsbetjente i Horsens. Øksehugget blev skarpretterens sidste. Siden er ingen mennesker blevet henrettet i Danmark for forbrydelser begået i fredstid.
Foredraget, der baserer sig på den anmelderroste biografi Ondskabens øjne (Gads forlag 2016), belyser baggrunden for dette afgørende skel i retshistorien og går bag om en af Danmarks mest omtalte og berygtede forbrydere. Det fortæller om hans  vej ind på forbryderbanen, om bekendtskabet med stifteren af Nordisk Film, om årsagen til hans had til offentlige myndigheder og i det hele taget om, hvordan det gik til, at en begavet, ung mand endte på skafottet som øksens sidste offer.

Foredragsholderen er lektor Poul Duedahl fra Historiestudiet ved Aalborg Universitet, der også har stået bag bøger som Nattens gerninger og Forbrydelsens ansigt (kåret som Årets Historiske Bog i Danmark i 2013).

Til dette års Historiske Dage Festival i København vandt biografien også prisen som året historiske bog, læs mere om anmeldelsen her.

3. maj, kl. 19-21
Pris: 50 kr. Billetter købes på Roskilde Museum eller på billetto.dk
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde

MuseumsMysteriet

En mobil skattejagt i Roskildes Middelalderby
I forbindelse med åbningen af Roskilde Museums nye udstilling lanceres en ny mobil skattejagt for børn og barnlige sjæle.
Skattejagten hedder MuseumsMysteriet og fører børn og barnlige sjæle rundt i Roskildes middelalderby, hvor mestertyven Heidenreich er på fri fod og ude på rov. Kan du løse Heidenreichs drilske gåder og hjælpe musset med at stoppe hans listige luskerier?
MuseumsMysteriet spilles via appen Useeum, der hentes helt og aldeles gratis i App Store eller Google Play. Man skal dog selv medbringe en iPhone eller Android smartphone.
God fornøjelse og god jagt!

Madam Romses

Kender du Madam Romse? Hun er en vældig sød dame. Hun er vild med rullepølsemadder og skumfiduser – og så elsker hun at lege med legetøj og fortælle historier om det. Hun elsker det så meget, at hun laver sit eget legetøj – så kan hun nemlig lave lige det legetøj, som hun har lyst til at lege med. Hun er helt vild med museets nye udstilling, hvor hun ofte smutter ind i det magiske legetøjsland Parvamundi for at tale med alt legetøjet.

I hendes magiske legetøjsværksted på Roskilde Museum bugner det med dimsedutter og himstregimser, som man kan lave sjovt legetøj af – og hun vil elske, hvis du kommer forbi. Så sving forbi det magiske legetøjsværksted, få en skumfidus og hør om legetøjets historie. Er vejret godt, vil der være kølende forfriskninger i form i Romses sommerdrik i gården!

5. og 19 august, kl. 11-14
20 kr. per deltager
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

POP UP CAFÈ

Velkommen til “POP UP CAFÈ” PÅ ROSKILDE MUSEUM
I sommerperioden 2. juli – 31. august 2017 kan du opleve Café RAGNAROCK overtage serveringen på Roskilde Museum. Nyd en skøn kop kaffe, frisklavet kage eller stil den lille sult med frisklavede sandwich i caféen hyggelige og rolige omgivelser.

MENUKORT

DAGENS KAGE
30,-

STEMPELKAFFE
28,-

FILTERKAFFE
28,-

DIVERSE VAND
25,-

JUICE & MOST
32,-

PANINI M/ GRILLET KYLLING
pesto, mozzarella, rucola, avocado & tomat
Serveres med sæsonens salater
98,-

PANINI M/ SERRANNOSKINKE
pesto, mozzarelle, chilitomat
Servers med sæsonens salater
98,-

FOR BØRN
Fiskefrikadelle med grønt og stegte kartofler
70,-

KAFFE OG KAGE
50,-

Fra 1. september 2017 er det igen Spisehuset ROMUS, der overtager serveringen på Roskilde Museum

Museumsbutik

I museumbutikken på Roskilde Museum finder du et varieret udvalg af varer lige fra historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I butikken kan også købes billet til museets udstillinger samt til museets forskellige arrangementer. Det er gratis entré til museets butik.

Museumsbutik
T 4631 6529