Kender du Madam Romse? Hun er en vældig sød dame. Hun er vild med rullepølsemadder og skumfiduser – og så elsker hun at lege med legetøj og fortælle historier om det. Hun elsker det så meget, at hun laver sit eget legetøj – så kan hun nemlig lave lige det legetøj, hun har lyst til at lege med.

I hendes magiske legetøjsværksted på Roskilde Museum bugner det med dimsedutter og himstregimser, man kan lave sjovt legetøj af, og hun vil elske, hvis du kommer forbi og hjælper hende. Hun byder gerne på en rullepølsemad med skumfiduser og en fortælling om legetøjets historie.

Så pak fantasien i rygsækken og kig forbi Madam Romses magiske legetøjsværksted sidste lørdag i hver måned. Det er forskelligt fra måned til måned, hvilke stykker legetøj du kan lave i Madam Romses værksted. Du må altid gerne selv finde på noget, Du må altid gerne selv finde på noget, som du gerne vil lave, men i februar står det levende værksted klar til, at du kan lave brætspil!

24 februar kl. 11-14
25 kr. for materialer pr. deltagende barn

Nisseværksted og nissehistorie

I hele december måned kan du komme i julehumør på Roskilde Museum, når museet åbner op for nissehistorier og juleværksted.

Nissehistorier
Hvad er en jul uden nisser? Bliv klogere på historiens nisser, når Roskilde Museum inviterer hele familien til julehygge. Hør om vikingetidens vætter, om den hidsige nisse og den hjælpsomme gårdbo. Hjælp kirkenissen med at klare nogle af dens mange opgaver, og se, om du kan løse den bogstavballade, som sætternissen har lavet.

Nisseværksted
De tre første tre adventssøndage i december kan du også besøge museets hyggelige julestue og lav din helt egen julenisse til at tage med hjem.

Nissehistorier: 1. december – d. 1. januar. Alle dage kl. 10-16 i museets åbningstid
Nisseværksted: 2., 9. og 16. december kl. 10-14
50 kr. Gratis for børn.
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3

Find vægternissen Severin

I Sankt Laurentius fra 24. november. Hvor mon vægternissen Severin gemmer sig i år? Traditionen tro kan du være heldig at få et glimt at Roskildes helt egen vægternisse i julemåneden. Han vil så nødig gå glip af at se lysene blive tændt i det store juletræ på Stændertorvet, så allerede den 24. november kan du kigge indenfor i Sankt Laurentius og se, om du kan finde vægternissen Severin og hans nissebo.

Vægternissen Severin har arbejdet i Sankt Laurentius i mere end 500 år, faktisk lige siden tårnet blev bygget. Mens Roskilde sover, sørger Severin for god ro og orden. Ser han en brand, ringer han straks med den store klokke. Før i tiden skulle Severin også synge klokken højt hver time hele natten, men i dag vil folk i Roskilde have deres nattesøvn, så nu nøjes han med at ringe med det lille timeur. Severin er stolt af sin lange, varme vægterfrakke med bæltet og de blanke knapper. Hans træsko er sorte og altid nypudsede, og han har en lygte og en morgenstjerne med, hvorhen han går.

Om dagen sidder Severn i tårnet og blunder i sin bløde lænestol, så han er frisk og udhvilet til nattens arbejde.  Som alle andre nisser ser man kun sjældent Severin. Når der kommer mennesker i tårnet, gemmer han sig. Se om du kan finde Severins nisse-bo og hvis du kigger godt efter, kan du måske også finde Severin?

24. november, 1., 2., 8., 9., 15., 16., 22. og 23. december. Alle dage kl. 11-15
25 kr, gratis for børn
Sankt Laurentius, Stændertorvet, Roskilde