Kom med på en rejse igennem Christian 4.s liv, tid og musik i selskab med historiker Steffen Heiberg og Domkirkens pigekor.Oplev gode fortællinger, salmesange fra 1600-tallets Danmark samt kirkens berømte Raphaelis orgel, der vil fylde kirkerummet. Arrangementet er gratis.

Historien om Christian 4., er fortællingen om kongen, der arvede et mægtigt rige, for derefter at sætte det meste over styr og sætte Danmark på kurs mod svenskerkrige og nederlag. Samtidig er det dog også fortællingen om et Danmark, der for alvor trækkes ud af middelalderens skygge og bringes ind på den europæiske scene hvad angår udenrigspolitik, kunst, industri og handel. Christian 4. er en farverig skikkelse, som både har sat sig fysiske spor i kendte byggerier, men som også levede et til tider udsvævende liv.

Historiker Steffen Heiberg har netop udgivet genudgivet en revideret udgave af sit store værk “Christian 4. – en europæisk statsmand”. Heiberg er en fantastisk fortæller, og i selskab med Domkirkens pigekor der bla. til tonerne fra Domkirkens orgel vil opføre Kong Christian (stod i røg og damp) kommer vi tættere på 1600-tallets Danmark og Kong Christians tid.
Den 28. februar er 370 årsdagen for kongens død.

Arrangementet præsenteres i samarbejde mellem Roskilde Domkirke og ROMU.

Tid, pris, sted:
28. februar kl. 19-21
Roskilde Domkirke, Domkirkepladsen 3, 4000 Roskilde

Nisseværksted og nissehistorie

I hele december måned kan du komme i julehumør på Roskilde Museum, når museet åbner op for nissehistorier og juleværksted.

Nissehistorier
Hvad er en jul uden nisser? Bliv klogere på historiens nisser, når Roskilde Museum inviterer hele familien til julehygge. Hør om vikingetidens vætter, om den hidsige nisse og den hjælpsomme gårdbo. Hjælp kirkenissen med at klare nogle af dens mange opgaver, og se, om du kan løse den bogstavballade, som sætternissen har lavet.

Nisseværksted
De tre første tre adventssøndage i december kan du også besøge museets hyggelige julestue og lav din helt egen julenisse til at tage med hjem.

Nissehistorier: 1. december – d. 1. januar. Alle dage kl. 10-16 i museets åbningstid
Nisseværksted: 2., 9. og 16. december kl. 10-14
50 kr. Gratis for børn.
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3

Find vægternissen Severin

I Sankt Laurentius fra 24. november. Hvor mon vægternissen Severin gemmer sig i år? Traditionen tro kan du være heldig at få et glimt at Roskildes helt egen vægternisse i julemåneden. Han vil så nødig gå glip af at se lysene blive tændt i det store juletræ på Stændertorvet, så allerede den 24. november kan du kigge indenfor i Sankt Laurentius og se, om du kan finde vægternissen Severin og hans nissebo.

Vægternissen Severin har arbejdet i Sankt Laurentius i mere end 500 år, faktisk lige siden tårnet blev bygget. Mens Roskilde sover, sørger Severin for god ro og orden. Ser han en brand, ringer han straks med den store klokke. Før i tiden skulle Severin også synge klokken højt hver time hele natten, men i dag vil folk i Roskilde have deres nattesøvn, så nu nøjes han med at ringe med det lille timeur. Severin er stolt af sin lange, varme vægterfrakke med bæltet og de blanke knapper. Hans træsko er sorte og altid nypudsede, og han har en lygte og en morgenstjerne med, hvorhen han går.

Om dagen sidder Severn i tårnet og blunder i sin bløde lænestol, så han er frisk og udhvilet til nattens arbejde.  Som alle andre nisser ser man kun sjældent Severin. Når der kommer mennesker i tårnet, gemmer han sig. Se om du kan finde Severins nisse-bo og hvis du kigger godt efter, kan du måske også finde Severin?

24. november, 1., 2., 8., 9., 15., 16., 22. og 23. december. Alle dage kl. 11-15
25 kr, gratis for børn
Sankt Laurentius, Stændertorvet, Roskilde