Der er masser af hekseri på programmet, når Roskilde Museum varmer op til Sankt Hans. Kom og vær med på dagen, der leder op til aftenen, når museet inviterer indenfor til en hyggelig dag med hekse og deres historie i centrum. Vi laver heksekunster og hyler de højeste heksehyl! Vi drikker heksebryg af den store heksekedel og laver hekse-ringridning.

Den gamle overtro fortæller, at heksene mødtes og holdt fest på de tidspunkter af året, hvor magien var særlig stærk. Det kunne være til jul, påske, på Valborgsaften eller til Sankt Hans. Før i tiden mente man, at når hekse, elvere og andre overnaturlige væsener holdt fest og dansede rundt, så efterlod det en heksering – en cirkel i græsset eller i skovbunden, hvor alt levende var dødt. Nu ved vi, at det skyldes en bestemt svamp, som vokser på den måde. Det skal nu ikke afholde os fra at holde heksefest – men hvordan var det mon lige, at hekse festede? Vi forestiller os, at de kunne have haft det sjovt med en gang ringridning, det var nemlig en meget populær form for leg engang. Men hekse ville naturligvis ikke have redet ringridning til hest – næ nej, de ville da have gjort det på deres kosteskafter! Derfor laver vi ringridning på heksekost med tryllestave.

Større børn (o. 12 år) kan benytte chancen til at prøve vores dilemma-spil Astralrejsen via app’en Useeum – her skal man bl.a. igennem et svært dilemma som anklaget heks i 1500-tallets Roskilde.
Aktiviteterne er for hele familien og der er gratis adgang for børn.

”Børn på museet” er sanselige, inddragende og sociale aktiviteter for hele familien, der gør både børn og voksne klogere på historien gennem leg og samvær.

23. juni, 10-14
Alm. entré. Voksne: 50 kr. Børn og unge under 18 år: Gratis.

Foredrag: Tunestillingen

… og forsvaret af Sjælland under 1. verdenskrig. 7. november kl. 19:00 – 21:00. Under 1. verdenskrig stod den største hær, Danmark nogensinde har haft, på Sjælland. I 1915 påbegyndtes Tunestillingen – ”Sjællands Dannevirke” – som gennemskar landskabet fra Køge Bugt over Tune til Roskilde Fjord ved Veddelev. I dag er skyttegravene væk, og det er næsten kun Mosede Batteri, der endnu kan ses i landskabet. Hvordan var soldaternes hverdagsliv i stillingen; hvordan påvirkede den massive militære tilstedeværelse livet på Sjælland og indbyggerne i lokalsamfundet; og hvad var tankerne bag opførelsen? Tunestillingen var i samtiden meget kontroversiel og det store samtaleemne, ikke mindst i Roskilde, hvor man mente, at skyttegravene blev gravet på “den forkerte side” af Sjællands næststørste by. Ser vi ud over landets grænser, bliver det store spørgsmål, om det hele var forgæves, eller om det netop var invasionsforsvaret, herunder Tunestillingen, der præventivt forhindrede et angreb på Sjælland og en besættelse af Danmark?Foredragsholder er ph.d. Kristian Bruhn, museumsinspektør, Mosede Fort, Danmark 1914-18.
7. november, 19-21
75 kr., kan købes i Roskilde Museums butik og på Billetto.dk
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, Roskilde

Roskildes historie i ord og toner

Søndag d. 4. november kl. 14.00 inviterer Roskilde Museum og kvartetten In Consort på en musikalsk tidsrejse fra Roskilde i oldtiden helt op til vor tid. I samarbejde med museets rundviser fører In Consort publikum kronologisk gennem Roskilde Museums med værker, der tager udgangspunkt i museets faste udstilling.

In Consort består af fire af Danmarks førende blokfløjtespillere, alle uddannede på Det kgl. danske Musikkonservatorium og konservatorier og universiteter i udlandet, og alle med karrierer både her-hjemme og internationalt. Kvartetten spiller musik helt tilbage fra den tidligste middelalder op til vor tid, og flere af instrumenterne er kopier af de originale historiske instrumenter.

Til koncerten spiller In Consort spændende rekonstruktioner af den allertidligste europæiske musik, som den muligvis har lydt på bopladser på Roskildeegnen for over 1000 år siden. Desuden høres værker af Purcell, Telemann, Sieg og Ashton, alt sammen musik, der passer til byens forskellige tidsepoker. Koncerten slutter med et helt nyt værk, Bagvand, som blev skrevet på bestilling af Roskilde Musikforening og tilegnet og uropført i sommeren 2018 af musikere fra Roskilde Renæs-sanceorkester.

Koncerten er en del af Spil Dansk-ugen og støttes af Dansk Musikerforbunds Roskilde afdeling samt Roskilde Museum.

Læs mere om ”Spil Dans” ugen i Roskilde her

4. november kl. 14 – 15.30