I 2018 har ROMUs arkæologer undersøgt to nye gravpladser lidt udenfor Roskilde. Det er gravpladser, hvor de levende lagde deres døde for 17-1800 år siden – i en periode, vi kalder romersk jernalder.

De nyfundne grave ligger i Vindinge og udgør nye arkæologiske brikker i det puslespil, arkæologerne begyndte at lægge for 50 år siden. Fra 1970-2013 undersøgte arkæologer en stor gravplads fra samme tid ganske tæt på. Det her er Sjællands største med op mod 130 grave. Antallet af døde, deres gravformer og den helt særlige jernalderboplads fortæller os, at der netop lige der, hvor Vindinge nu ligger, for små 2.000 år siden var et magtfuldt centrum.

Roskilde Museum inviterer til en smugkig ind bag udgravningen og museets arbejde. Mød konservatoren og arkæologen, prøv selv kræfter med arkæologien og kig nærmere på de ti fine fund af guld, glas og gravgaver.

Oplev hver dag:
– Museets konservator der arbejder i udstillingen. Du kan spørge hende om alt! Hver dag mellem kl. 11:00 – 14:00 (undtaget onsdag d. 17. oktober)
– Hør med og spørg videre, når Vindinge-arkæologerne deler deres store viden om lige præcis den her udgravning. Hver dag mellem kl. 14:00 – 15:00 (undtaget lørdag den 13. oktober)
– Dyk ned i historie med dine børn eller børnebørn i den arkæologiske sandkasse og se om I kan gøre et fund. Hver dag – hele dagen.

TID, PRIS, STED:
13. – 21. oktober. Alle dage 10-16
Åbent konservatorværksted, hver dag 11-14 (onsdag den 17. oktober undtaget)
Spørg arkæologen, hver dag 14-15 (lørdag den 13. oktober undtaget)
Arkæologisk sandkasse, hver dag 10-16
50 kr. for voksne (alm. entre). Under 18 år: Gratis

Fundene kan ses frem til 28. oktober

Til top
post-3744

Nisseværksted og nissehistorie

BEGIVENHED

I hele december måned kan du komme i julehumør på Roskilde Museum, når museet åbner op for nissehistorier og juleværksted.

Nissehistorier
Hvad er en jul uden nisser? Bliv klogere på historiens nisser, når Roskilde Museum inviterer hele familien til julehygge. Hør om vikingetidens vætter, om den hidsige nisse og den hjælpsomme gårdbo. Hjælp kirkenissen med at klare nogle af dens mange opgaver, og se, om du kan løse den bogstavballade, som sætternissen har lavet.

Nisseværksted
De tre første tre adventssøndage i december kan du også besøge museets hyggelige julestue og lav din helt egen julenisse til at tage med hjem.

Tid, pris, sted
Nissehistorier: 1. december – d. 1. januar. Alle dage kl. 10-16 i museets åbningstid
Nisseværksted: 2., 9. og 16. december kl. 10-14
50 kr. Gratis for børn.
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3

post-3953

Find vægternissen Severin

BEGIVENHED

I Sankt Laurentius fra 24. november. Hvor mon vægternissen Severin gemmer sig i år? Traditionen tro kan du være heldig at få et glimt at Roskildes helt egen vægternisse i julemåneden. Han vil så nødig gå glip af at se lysene blive tændt i det store juletræ på Stændertorvet, så allerede den 24. november kan du kigge indenfor i Sankt Laurentius og se, om du kan finde vægternissen Severin og hans nissebo.

Vægternissen Severin har arbejdet i Sankt Laurentius i mere end 500 år, faktisk lige siden tårnet blev bygget. Mens Roskilde sover, sørger Severin for god ro og orden. Ser han en brand, ringer han straks med den store klokke. Før i tiden skulle Severin også synge klokken højt hver time hele natten, men i dag vil folk i Roskilde have deres nattesøvn, så nu nøjes han med at ringe med det lille timeur. Severin er stolt af sin lange, varme vægterfrakke med bæltet og de blanke knapper. Hans træsko er sorte og altid nypudsede, og han har en lygte og en morgenstjerne med, hvorhen han går.

Om dagen sidder Severn i tårnet og blunder i sin bløde lænestol, så han er frisk og udhvilet til nattens arbejde.  Som alle andre nisser ser man kun sjældent Severin. Når der kommer mennesker i tårnet, gemmer han sig. Se om du kan finde Severins nisse-bo og hvis du kigger godt efter, kan du måske også finde Severin?

Tid, pris, sted
24. november, 1., 2., 8., 9., 15., 16., 22. og 23. december. Alle dage kl. 11-15
25 kr, gratis for børn
Sankt Laurentius, Stændertorvet, Roskilde

Åbent i dag
d.10-12-2018
11.00-16.00