Hele foråret har vi haft fokus på Den kolde krig og dens betydning for Roskilde med foredragsrækken ”Mellem Kreml og Coca Cola”. Foredragene har fokuseret på skelsættende begivenheder; NATOs dannelse og den danske stillingtagen, amerikaniseringen og da Coca Cola kom til Danmark, den personlige beretning om det politiske landskab på venstrefløjen med SF’s dannelse, og inden sommeren står ved døren, sætter vi fokus på månelandingen.

Men den 15. maj, tier museet stille og lader andre stemmer komme til orde.
Her stiller vi i stedet op med ører på stilke, mens du får mulighed for at dele dine erindringer og konkrete oplevelser.

• Kan du huske, da folderen ”Hvis krigen kommer” dumpede ind af brevsprækken? Var du med til forsvarsøvelser i skolen, på arbejdspladsen eller i fritiden? Kom og fortæl!
  • Gemmer dit familiealbum på fotos, som viser, hvordan livet og hverdagen i Roskilde blev påvirket af truslen om at den kolde krig kunne blive en varm krig? Tag det med!
  • Kender du til steder i byen, hvor den kolde krig har sat sit aftryk på byudviklingen? Så du meget gerne pege det ud på kortet!
  • Har du mødt sovjetisk militærpersonale, som pludseligt ikke kunne finde vej? Fortæl os om det!
  • Opbyggede din mor et mere end solidt forrådskammer – just in case? Eller byggede du eller din familie et privat beskyttelsesrum i kælderen? Del din historie med os!
  • Måske er du bare nysgerrig har lyst til at være med i en samtale om den Kolde Krigs betydning for Roskilde, som var udset som atombombemål for Warszawa-pagten – du er velkommen!

Vi sørger for mad og drikke – og hjælper samtalen videre, hvis den forstummer. Deltagerne fordeles ved borde, og mens vi indtager dagens menu fra folkekøkkenet, skriver museet samtalerne ned.

Vi vil gerne høre om hverdagsliv, konkrete begivenheder i Roskilde og omegn fra perioden 1950- 1989, hvor den kolde krig var den storpolitiske forståelsesramme, og Europa var delt af et jerntæppe. Vi er lige så interesserede i de personlige, unikke historier som gennemsnittets eller flertallets historier.

Med denne aftens arrangement ønsker vi at åbne for andre perspektiver på Roskildes historie end f.eks. forskerens eller museets.

15. maj kl. 19-21
Gratis for alle. VI GØR OPMÆRKSOM PÅ, AT ARRANGEMENTET ER AFLYST GRUNDET FOR FÅ DELTAGERE. VI BEKLAGER
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3

Mellem Kreml og Coca-Cola – nedslag i den Kolde Krigs historie
Roskilde Museum sætter spot på en af de største og mest komplicerede internationale konflikter i nyere tid med et arrangementsprogram om den Kolde Krig. Vi slår ned på hvert årti i den Kolde Krigs historie og markerer de vigtigste mærke-år. Her er plads til både de små historier fra hverdagen og de store, politiske konflikter. Til vores historier – og til jeres historier.

d.22-5-2019
11.00-21.00