I begyndelsen af 1840erne havde mange danskere hørt om jernbaner, men få havde set dem med egne øjne. Da de to initiativtagere til projektet til en København-Roskildebane Gustav Schram og Søren Hjorth  den 27. februar 1841 kom til Roskilde for på et møde at forklare Roskildeboerne, hvad det drejede sig om, havde de derfor en lille model-jernbane med for at vise, hvad skinner, skiftespor, drejeskiver og den slags var for noget.

Inde i København kunne man ganske vist allerede tegne aktier i et tilsvarende baneprojekt i Holsten, som også lå under den danske konge, men det advarede aviserne imod af nationale grunde. Da aktierne i banen København-Roskilde endelig blev udbudt i 1844 var der dog heller ikke den store begejstring i Roskilde. Af de udbudte 7500 aktier tegnedes i alt to i Roskilde, en i Svendborg og 1125 i København. Resten af aktierne tegnedes i Hamborg og Holsten. Kunne et sådant projekt overhovedet gå godt?

Foredraget er arrangeret af Roskilde Museumsforening

6. februar, kl. 19.30
Foredraget finder sted på Roskilde Bibliotek, Dr. Margrethes Vej 14, 4000 Roskilde.
Pris 25 kr. Gratis for medlemmer af Roskilde Museumsforening og Historisk Samfund.

Børn på Museet …

Fra bålet til Bloksbjerg. Lørdag den 23. juni kl. 10-14 varmer Roskilde Museum op til Sankt Hans Aften med masser af hekseri på programmet. Kom og vær med på dagen, der leder op til aftenen, når museet inviterer indenfor til en hyggelig dag med hekse og deres historie i centrum. Vi laver heksekunster og hyler de højeste heksehyl! Vi drikker heksebryg af den store heksekedel og laver hekse-ringridning. Den gamle overtro fortæller, at heksene mødtes og holdt fest på de tidspunkter af året, hvor magien var særlig stærk. Det kunne være til jul, påske, på Valborgsaften eller til Sankt Hans. Før i tiden mente man, at når hekse, elvere og andre overnaturlige væsener holdt fest og dansede rundt, så efterlod det en heksering – en cirkel i græsset eller i skovbunden, hvor alt levende var dødt. Nu ved vi, at det skyldes en bestemt svamp, som vokser på den måde. Det skal nu ikke afholde os fra at holde heksefest – men hvordan var det mon lige, at hekse festede? Vi forestiller os, at de kunne have haft det sjovt med en gang ringridning, det var nemlig en meget populær form for leg engang. Men hekse ville naturligvis ikke have redet ringridning til hest – næ nej, de ville da have gjort det på deres kosteskafter! Derfor laver vi ringridning på heksekost med tryllestave. Større børn (o. 12 år) kan benytte chancen til at prøve vores dilemma-spil Astralrejsen via app’en Useeum – her skal man bl.a. igennem et svært dilemma som anklaget heks i 1500-tallets Roskilde.
Aktiviteterne er for hele familien og der er gratis adgang for børn.
23. juni, 10-14
Voksne: 50 kr. Børn og unge under 18 år: Gratis.

Løvejagten

Sommerferie for børn og forældre på Roskilde Museum. Har du rolige hænder? God dømmekraft? Hurtige reaktioner – og præcision? Så skulle du tage på løvejagt på Roskilde Museum i din sommerferie! ”Løvejagten” er navnet på en af de allerførste film, der blev lavet i Danmark. Den er lavet for mere end 100 år siden – i 1907. Den handler om to mænd, der er på løvejagt i Afrikas jungle. De ser en masse vilde dyr – og ved at følge løvernes spor finder de dem til sidst. Det sjove ved den historie er, at den slet ikke er optaget i Afrika. Den er optaget på en lillebitte ø ude i Roskilde Fjord!

Denne sommer kan du komme på løvejagt på Roskilde Museum. Vi tager dig og din familie med på en spændende safari gennem filmen og dens historie. Det er en tur, der kræver præcision, hurtige reaktioner, god dømmekraft og rolige hænder – præcis som det gjorde for dem, der tog på løvejagt for 100 år siden. Og hvem ved – måske møder du ægte løver undervejs? Vi sørger for, at du har den helt rigtige safari-udrustning med dig på turen. Undervejs vil der være masser af sjove, lærerige og kreative oplevelser for hele familien.

Tid, pris, sted:
3., 4. og 5. samt d. 10., 11. og 12. juli. Alle dage kl. kl. 10-14
Aldersgrupper 7-12-årige.
Gratis for børn. 50 kr. for voksne (entré til museet)

Tyveri på museet!

Hjælp kriminalinspektør Rollo og find tyven! Fra lørdag d. 14. april og sommeren over, kan du i museets åbningstid prøve kræfter med vores helt nye selvkørende familieaktivitet “Tyveri på Museet”.

Kriminalkommissær Severin Rollo Holm er rykket ud på Roskilde Museum, fordi der er blevet stjålet et meget værdifuldt maleri fra museet. Der var 10 mistænkte på museet, da maleriet forsvandt. De siger alle, at de er uskyldige, men en af dem må være tyven. Du kan måske hjælpe mig med at regne ud, hvem det er? Tyven har nemlig efterladt spor rundt omkring i udstillingen. I en detektivkuffert, som du kan låne med rundt, finder du alt, hvad du skal bruge til at hjælpe dig med opklaringen. Efterhånden, som du opklarer beviserne, kan du strege de uskyldige fra listen over mistænkte og finde ud af, hvem tyven er!

GOD JAGT!

Fra 14. april kl. 10.00 og sommeren over i museets åbningstid.
Alm. entré. Voksne: 50 kr. Børn og unge under 18 år: Gratis.

Museumsbutik

I museumbutikken på Roskilde Museum finder du et varieret udvalg af varer lige fra historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I butikken kan også købes billet til museets udstillinger samt til museets forskellige arrangementer. Det er gratis entré til museets butik.

Museumsbutik
T 4631 6529