DØDEN I VINDINGE

GULD, GLAS OG GRAVGAVER

Til Forsiden

SMUGKIG TIL DØDEN I VINDINGE

Efter måneder med hemmeligholdelse kan ROMUs arkæologer nu endelig fortælle, hvad der lå gemt under mulden på to udgravningssteder i Vindinge sydøst for Roskilde: De i alt næsten 100 grave fra jernalderen vidner om, at Vindinge dengang havde en særlig betydning. Roskilde Museum inviterer i efterårsferien til et smugkig på ’Døden i Vindinge’.

Se de fine fund, oplev museets konservator Unn Gelting i aktion og få et indblik i processen, der følger, efter at fundene bliver ind på museet. og stil spørgsmål til de arkæologer, som har været med på udgravningerne. For de mindste vil der være mulighed for at gøre deres egne ’fund’ i den arkæologiske sandkasse.

TID, PRIS, STED:
13. – 21. oktober. Alle dage 10-16
Åbent konservatorværksted, hver dag 11-14 (onsdag den 17. oktober undtaget)
Spørg arkæologen, hver dag 14-15
Arkæologisk sandkasse, hver dag 10-16
50 kr. for voksne (alm. entre). Under 18 år: Gratis
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde

NÆSTEN 100 GRAVE FUNDET I VINDINGE

Det er somme tider nødvendigt for arkæologer at holde kortene tæt til kroppen, når de graver, simpelthen på grund af risikoen for gravrøveri og tab af uvurderlige kulturskatte. Det har været tilfældet med udgravningerne i Vindinge, som har stået på siden november 2017; her er virkelig tale om mange og særlige fund. Nu hvor udgravningerne er afsluttet, kan arkæologerne endelig løfte sløret for, hvad de fandt. Og det er ikke så lidt:

Næsten 100 grave med mennesker, som er lagt i jorden for over 1700 år siden, er dukket op i de to Vindinge-udgravninger. En stor del af gravene rummede meget velbevarede skeletter, samt gravgaver og personlige ejendele som fx perler, dragtnåle, hårnåle, lerkar, rester af dyr og meget mere.

De mange grave og rige fund vidner – sammen med usædvanligt velbevarede rester af beboelse tæt ved – om, at egnen dengang var et sted med en særlig status og med mange betydningsfulde mennesker.

Unikke fund

GULD, GLAS OG GRAVGAVER 

Fagfolk var på forhånd godt klar over, at Vindinge var en arkæologisk skattekiste. Gennem årtier har man nemlig kendt til en anden meget stor gravplads, som er blevet udgravet i flere omgange: Stålmosegård-gravpladsen. Men at der skulle befinde sig yderligere så mange og så rige grave så tæt på – det kom bag på arkæologerne.

Netop fordi der er så mange så grave og så mange fund, giver udgravningerne en helt særlig mulighed for at blive klogere på de mennesker, der levede på egnen dengang. I den kommende tid vil naturvidenskabelige og arkæologiske analyser forhåbentlig kunne give svar på nogle af de mange ubesvarede spørgsmål – nøjagtig hvornår var gravpladserne i brug? Hvilke køn og aldre havde de døde? Er nogle af de døde i familie med hinanden? Er der mønstre i, hvordan man har begravet de døde, eller andre sammenhænge på tværs af de mange grave, som man ikke hidtil har haft øje for?

GLAS

KRANIUM

NÅL

PERLE

De mange grave og rige fund vidner – sammen med usædvanligt velbevarede rester af beboelse tæt ved – om, at egnen dengang var et sted med en særlig status og med mange betydningsfulde mennesker.

RINGE

KAM

FIBEL

SNEEK PEEK TIL MERE VIDEN

Efterårsferie-arrangementet “Døden i Vindinge” på Roskilde Museum giver dig muligheden for at få et smugkig på en lille del af de mange spændende fund som museets arkæologer har gravet op af jorden. Men det er kun et smugkig! For nu skal museets arkæologer og konservator først for alvor igang med at analysere, overveje, tænke og blive klogere på alle de mange spørgsmål som de mange grave og fund stiller.

Men over det kommende måneder (og måske år) stykker vi puslespillet sammen,  og får lagt endnu en brik til forståelsen af vores fælles fortid.

ROMU har i løbet af 2018 arbejdet på to udgravninger i Vindinge:

Den ene udgravning (Vindinge Vest) viste sig at rumme ikke mindre end 69 grave samlet på én gravplads, samt otte grave som lå rundt omkring på bopladsen.

Den anden udgravning (Vindinge Nord/ Lundbjerggård) rummede færre grave, 15 i alt, men var til gengæld ekstraordinært rig på fine fund. Meget tyder på, at de døde her har haft en særlig social betydning.

Gravene er fra den periode, man kalder romersk jernalder (år 1-375 e.v.t.), der som navnet angiver, var præget af Romerrigets indflydelse på store dele af Europa. Arkæologerne vurderer, at Vindinge-gravpladserne er fra omkring år 300 e.v.t. Dateringen kan præciseres, når gravene er blevet grundigt analyseret.

PRAKTISK INFO

Tid, pris, sted

13.–21. oktober. Alle dage 10-16

Åbent konservatorværksted, hver dag 11-14 (Undtagen onsdag d. 17. oktober)
Spørg arkæologen, hver dag 14-15 (undtaget lørdag d. 13. oktober)
Arkæologisk sandkasse, hver dag 10-16

50 kr. for voksne (alm. entre). Under 18 år: Gratis
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde

ROSKILDE MUSEUM
Tirsdag
10:00 – 17:00
Onsdag

10:00 – 21:00
Torsdag – Søndag
10:00 – 17:00
Lukket
Mandage samt 
24., 25. og 31. december samt 1. januar
Særlige åbningstider
Uge 7-8 Man-søn:
10:00-16:00
Mandage i påskeugerne: 10:00 – 16:00
Uge 42 Man-søn: 10:00 – 16:00
Adresse
Sankt Ols Stræde 3
4000 Roskilde
4631 6500

Send en besked

Skriv gerne til os hvis du har spørgsmål

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

* indicates required

ROMU benytte udelukkende de oplysninger du giver os til at sende dig nyt om arrangementer, events og tilbud på vores museer.

Du kan til enhver tid ændre dit valg ved at klikke på afmeldingslinket i foden af ​​de nyhedsmail, du modtager fra os, eller ved at kontakte os på romu@romu.dk.


We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Til top
post-3027

Foredrag: Tunestillingen

BEGIVENHED

… og forsvaret af Sjælland under 1. verdenskrig. 7. november kl. 19:00 – 21:00. Under 1. verdenskrig stod den største hær, Danmark nogensinde har haft, på Sjælland. I 1915 påbegyndtes Tunestillingen – ”Sjællands Dannevirke” – som gennemskar landskabet fra Køge Bugt over Tune til Roskilde Fjord ved Veddelev. I dag er skyttegravene væk, og det er næsten kun Mosede Batteri, der endnu kan ses i landskabet. Hvordan var soldaternes hverdagsliv i stillingen; hvordan påvirkede den massive militære tilstedeværelse livet på Sjælland og indbyggerne i lokalsamfundet; og hvad var tankerne bag opførelsen? Tunestillingen var i samtiden meget kontroversiel og det store samtaleemne, ikke mindst i Roskilde, hvor man mente, at skyttegravene blev gravet på “den forkerte side” af Sjællands næststørste by. Ser vi ud over landets grænser, bliver det store spørgsmål, om det hele var forgæves, eller om det netop var invasionsforsvaret, herunder Tunestillingen, der præventivt forhindrede et angreb på Sjælland og en besættelse af Danmark?Foredragsholder er ph.d. Kristian Bruhn, museumsinspektør, Mosede Fort, Danmark 1914-18.
Tid, pris, sted
7. november, 19-21
75 kr., kan købes i Roskilde Museums butik og på Billetto.dk
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, Roskilde

post-1306

Roskildes historie i ord og toner

BEGIVENHED

Søndag d. 4. november kl. 14.00 inviterer Roskilde Museum og kvartetten In Consort på en musikalsk tidsrejse fra Roskilde i oldtiden helt op til vor tid. I samarbejde med museets rundviser fører In Consort publikum kronologisk gennem Roskilde Museums med værker, der tager udgangspunkt i museets faste udstilling.

In Consort består af fire af Danmarks førende blokfløjtespillere, alle uddannede på Det kgl. danske Musikkonservatorium og konservatorier og universiteter i udlandet, og alle med karrierer både her-hjemme og internationalt. Kvartetten spiller musik helt tilbage fra den tidligste middelalder op til vor tid, og flere af instrumenterne er kopier af de originale historiske instrumenter.

Til koncerten spiller In Consort spændende rekonstruktioner af den allertidligste europæiske musik, som den muligvis har lydt på bopladser på Roskildeegnen for over 1000 år siden. Desuden høres værker af Purcell, Telemann, Sieg og Ashton, alt sammen musik, der passer til byens forskellige tidsepoker. Koncerten slutter med et helt nyt værk, Bagvand, som blev skrevet på bestilling af Roskilde Musikforening og tilegnet og uropført i sommeren 2018 af musikere fra Roskilde Renæs-sanceorkester.

Koncerten er en del af Spil Dansk-ugen og støttes af Dansk Musikerforbunds Roskilde afdeling samt Roskilde Museum.

Læs mere om ”Spil Dans” ugen i Roskilde her

Tid, pris og sted
4. november kl. 14 – 15.30
50 kr. for voksne. Billetter købes på billetto.dk eller i museumbutikken
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde

Åbent i dag
d.24-10-2018
11.00-21.00