Søg i vores digitale viden
Tilmeld dig museets nyhedsbrev, og hold dig opdateret om museets aktiviteter.
Tilmeld dig her:
Her er du:  - VORES VIDEN - Oldtid - Mannerupskatten

Mannerupskatten - sølvskatten fra germansk jernalder

Sidste nyt!!!

"Mannerupskatten"
Sølvskattefundet fra germansk jernalder får nyt navn!

Tirsdag d. 18. september løftede Roskilde Museum sløret for et opsigtsvækkende sølvskattefund fra germansk jernalder. På daværende tidspunkt var lokaliteten hvor ”skatten” var fundet stadigvæk hemmelig, da museet stadigvæk var i gang med at undersøge fundstedet. Fundet fik derfor det midlertidige navn ”Sølvskatten fra germansk jernalder” og lokaliteten midlertidig henlagt til ”Lejre-området”.

Museets arkæologer har nu afsluttet udgravningerne og museet kan derfor nu afslører både fundstedet samt et nyt navn til sølvskatten. Sølvskatten er fundet på en mark ved landsbyen Mannerup lidt syd fra Osted i Lejre kommune. Museet har derfor valgt at navngive skatten "Mannerupskatten".    

Om Mannerupskatten:

En sommerdag i august 2012 gjorde amatørarkæologerne Iohannes Miaris Sundberg, Tobias Bondesson og Tommy Olesen et opsigtsvækkende skattefund på en mark sydvest for Roskilde. Med metaldetektorer var de i gang med at undersøge et område for spor fra oldtiden, da Iohannes Sundbergs detektor pludseligt gav udslag. Iohannes havde fundet, hvad der skulle vise sig at være et stort skattefund fra ældre germansk jernalder (400 – 500 e.Kr.).

Umiddelbart efter at skatten blev lokaliseret, blev Roskilde Museum informeret og tog ud for at besigtige fundstedet samt hjemtage skatten for videre undersøgelser og konservering på museet. Skatten lå deponeret i et lerkar, der kunne optages som præparat til videre undersøgelser på Roskilde Museum. Undersøgelserne har vist, at fundet er en sølvskat fra ældre germansk jernalder bestående af især barrer, ringe, romerske mønter samt flere hundrede ituklippede genstande, herunder fornemt romersk sølvservice og nordiske pragtsmykker.

Skattefundet er stadigvæk under undersøgelse men skønnes foreløbigt til at bestå af 1500 større og mindre genstande med en samlet vægt på 5 kg. Det placerer fundet som et af de største skattefund fra denne periode.

Denne side vil løbende blive opdateret med ny viden vedrørende fundet efterhånden som undersøgelserne skrider frem.

Se også:

Hovedudstilling, Sankt Ols Gade

Lejres arkæologi

Tilbage til særudstillinger

 
 
 
 
Sølvskatten fra germansk jernalder Foto: Roskilde Museum