Søg i vores digitale viden
Tilmeld dig museets nyhedsbrev, og hold dig opdateret om museets aktiviteter.
Tilmeld dig her:
Her er du:  - VORES VIDEN - Oldtid - Mannerupskatten

Mannerupskatten - sølvskatten fra germansk jernalder

Mannerupskatten!

Danmarks største sølvskattefund fra ældre germansk jernalder
 
En sommerdag i august 2012 gjorde amatørarkæologerne Iohannes Miaris Sundberg, Tobias Bondesson og Tommy Olesen et opsigtsvækkende skattefund på en mark sydvest for Roskilde. Med metaldetektorer var de i gang med at undersøge et område for spor fra oldtiden, da Iohannes Sundbergs detektor pludseligt gav udslag. Iohannes havde fundet, hvad der skulle vise sig at være et stort skattefund fra ældre germansk jernalder (400 – 500 e.Kr.).

Umiddelbart efter at skatten blev lokaliseret, blev Roskilde Museum informeret og tog ud for at besigtige fundstedet samt hjemtage skatten for videre undersøgelser og konservering på museet. Skatten lå deponeret i et lerkar, der kunne optages som præparat til videre undersøgelser på Roskilde Museum. Undersøgelserne har vist, at fundet er en sølvskat fra ældre germansk jernalder bestående af især barrer, ringe, romerske mønter samt flere hundrede ituklippede genstande, herunder fornemt romersk sølvservice og nordiske pragtsmykker.

Nærmere undersøgelser af skattefundet har vist, at skatten består af 3000 større og mindre sølv- og guldgenstande med en samlet vægt på 7039 g. Det placerer fundet som Danmarks største skattefund fra denne periode.

Denne side vil løbende blive opdateret med ny viden vedrørende fundet efterhånden som undersøgelserne skrider frem.

Se også:

Hovedudstilling, Sankt Ols Gade

Lejres arkæologi

Tilbage til særudstillinger

 
 
 
 
Sølvskatten fra germansk jernalder Foto: Roskilde Museum